Software asset management

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Software Asset Management (SAM) is het complete proces rondom het beheren en optimaliseren van de aankoop, het onderhoud en de implementatie van softwarepakketten binnen een organisatie. Het zijn activiteiten die leiden tot adequaat administratief beheer van IT-middelen. Asset Management omvat de taken en processen die van belang zijn voor de controle en bescherming van de assets binnen een organisatie. Onder Assets worden alle hardware, software en infrastructuur van een organisatie verstaan. Software Asset Management is een onderdeel van het bredere topic IT Asset Management.

Deze activiteiten spelen zich af op verschillende niveaus: van strategie tot beheer en controle. Effectieve Asset management software zorgt er voor dat een bedrijf een volledige inventarislijst kan controleren zonder dat er fysieke of handmatige controle plaats hoeft te vinden. Hierdoor wordt voorkomen dat er binnen de organisatie gebruikgemaakt wordt van licenties die verlopen zijn of op illegale wijze verkregen software.

Het doel van Software Asset Management (SAM) is het verlagen van de kosten rondom de IT binnen een organisatie en het verlagen van de juridische risico's die een organisatie loopt rondom de eigendom en het gebruik van software. Op het gebruik van 'illegale' software staan hoge boetes. Het gebruik van illegale software kostte Europese organisaties in 2009 ruim 11,3 miljoen euro aan schadeclaims en licentiekosten[1].

Verwante onderwerpen[bewerken]

Software Asset Management heeft te maken met andere onderwerpen binnen de IT zoals:

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties