Spacewar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het computerspel Spacewar

Spacewar (nl:Ruimteoorlog) uit 1962 is het allereerste computerspel. Het doel van het spel is om met je eigen ruimteschip dat van je tegenstander neer te schieten en tegelijkertijd rekening te houden met de zwaartekracht van de zon, een sterretje in het midden.

Spacewar is bedacht en geschreven door Steve Russell, destijds een student aan de technische universiteit Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston. Toen er behoefte was aan demonstratie programma voor de nieuwe PDP-1 computer, leek het Russell leuk om er een spel voor te programmeren. Omdat sciencefiction in die tijd erg populair was geworden besloot hij een ruimteoorlogspel te schrijven. Het werd een groot succes en binnen een jaar werd het gespeeld op universiteiten door heel de Verenigde Staten. Een computer was destijds echter zo groot dat hij een complete kamer in beslag nam waardoor het enkel op een paar universiteiten kon worden gespeeld. Het werd vaak 's nachts gespeeld omdat de computers overdag voor serieus onderzoek nodig waren. Er ontstonden vele varianten op dit spel omdat studenten steeds weer veranderingen en toevoegingen schreven.

Een van de studenten die veel tijd doorbracht met dit spel was Nolan Bushnell die later samen met Ted Dabney Atari oprichtte. In 1972 kwam hij met zijn eigen arcadehal versie Computer space. Het grootste verschil was dat deze versie ook een één-spelervariant had. Hoewel er 1500 van deze kasten werden geproduceerd werd het geen groot succes.

Externe links[bewerken]