Theraphosa stirmi: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Jokuyken15 (overleg | bijdragen)
Update
Regel 12: Regel 12:
'''''Theraphosa stirmi''''' is een [[spinnen (dieren)|spinnen]][[soort]] in de taxonomische indeling van de [[Vogelspinnen|vogelspinnen (Theraphosidae)]].<ref>{{Brontabel|2012-Platnick}}</ref>
'''''Theraphosa stirmi''''' is een [[spinnen (dieren)|spinnen]][[soort]] in de taxonomische indeling van de [[Vogelspinnen|vogelspinnen (Theraphosidae)]].<ref>{{Brontabel|2012-Platnick}}</ref>


Het dier behoort tot het geslacht ''[[Theraphosa]]''. De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd in 2010 door Rudloff en Weinmann.
Het dier behoort tot het geslacht ''[[Theraphosa]]''. De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd in 2010 door Rudloff en Weinmann.

== Gelijkende soorten ==
''Theraphosa stirmi'' wordt erg vaak verward met ''[[Goliathvogelspin|Theraphosa blondi]]'', de goliathvogelspin. Omdat ''T. stirmi'' pas in 2010 is beschreven is in de vele jaren daarvoor de foutieve benaming gebruikt. Samen met ''[[Theraphosa apophysis]]'' lijken de drie soorten dan ook erg op elkaar.

Onvolwassen dieren van ''[[Theraphosa apophysis]]'' zijn makkelijk te herkennen door het hebben van lange witte of roze kleuren aan de uiteinden van de poten. Bij de andere twee is dit wit gedeelte veel korter of niet aanwezig. Volwassen dieren hebben veel haren op de poten en zijn vaak erg roodgekleurd. Het verschil tussen ''[[Goliathvogelspin|Theraphosa blondi]]'' en ''Theraphosa stirmi'' is moeilijk zichtbaar. De beste manier om de soorten te onderscheiden is het haar op de patella van de spin. De patella is het middelste gedeelte van de poten van het dier. Dit stuk steekt het hoogst in de lucht, het gedeelte waar de poot plooit en aan weerszijden naar beneden gaat. Het is te vergelijken met de elleboog van een mens. Bij ''Theraphosa blondi'' zitten hier uistekende haartjes op, bij ''Theraphosa stirmi'' niet.

Alle drie de soorten komen in gevangenschap voor. ''Theraphosa stirmi'' wordt het meest gezien in de handel, heel vaak onder de verkeerde benaming.


{{Appendix}}
{{Appendix}}

Versie van 20 mrt 2022 14:20

Theraphosa stirmi
Theraphosa stirmi
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Arachnida (Spinachtigen)
Orde:Araneae (Spinnen)
Familie:Theraphosidae (Vogelspinnen)
Geslacht:Theraphosa
Soort
Theraphosa stirmi
Rudloff & Weinmann, 2010
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Theraphosa stirmi op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Theraphosa stirmi is een spinnensoort in de taxonomische indeling van de vogelspinnen (Theraphosidae).[1]

Het dier behoort tot het geslacht Theraphosa. De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd in 2010 door Rudloff en Weinmann.

Gelijkende soorten

Theraphosa stirmi wordt erg vaak verward met Theraphosa blondi, de goliathvogelspin. Omdat T. stirmi pas in 2010 is beschreven is in de vele jaren daarvoor de foutieve benaming gebruikt. Samen met Theraphosa apophysis lijken de drie soorten dan ook erg op elkaar.

Onvolwassen dieren van Theraphosa apophysis zijn makkelijk te herkennen door het hebben van lange witte of roze kleuren aan de uiteinden van de poten. Bij de andere twee is dit wit gedeelte veel korter of niet aanwezig. Volwassen dieren hebben veel haren op de poten en zijn vaak erg roodgekleurd. Het verschil tussen Theraphosa blondi en Theraphosa stirmi is moeilijk zichtbaar. De beste manier om de soorten te onderscheiden is het haar op de patella van de spin. De patella is het middelste gedeelte van de poten van het dier. Dit stuk steekt het hoogst in de lucht, het gedeelte waar de poot plooit en aan weerszijden naar beneden gaat. Het is te vergelijken met de elleboog van een mens. Bij Theraphosa blondi zitten hier uistekende haartjes op, bij Theraphosa stirmi niet.

Alle drie de soorten komen in gevangenschap voor. Theraphosa stirmi wordt het meest gezien in de handel, heel vaak onder de verkeerde benaming.