muZIEum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Erik1980 (overleg | bijdragen) op 31 dec 2007 om 18:42. (Gesproken-link niet middenin artikel)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Het muZIEum is een museum in de Nederlandse stad Nijmegen, dat bezoekers informeert over het leven met een visuele handicap. Het museum profileert zichzelf als het ervaringsmuseum over zien en niet-zien.

Via verschillende tentoonstellingen en activiteiten leren bezoekers over de leefwereld van blinden, de geschiedenis van blindheid en de werking van het oog. Het muZIEum heeft vier verschillende onderdelen die elk een ander aspect van het zien of het niet-zien belichten.

Practicum

In het Practicum maakt de bezoeker kennis met de leefwereld van blinden en slechtzienden. Zo kan men brailleschrift leren schrijven en de hiervoor ontwikkelde hulpmiddelen leren gebruiken, of spellen doen zonder te zien waarmee men bezig is. Ook bevindt zich in het Practicum een geluidsstudio waar gesproken boeken worden opgenomen.

Opticum

In het Opticum leert de bezoeker de werking van het zien. Men kan een kijkje nemen in het oog en de hersenen, en leert over zaken als optisch bedrog.

Retrospectrum

In het Retrospectrum leert men over de geschiedenis van blindheid van de Romeinse Tijd tot aan nu. Via een tijdmachine maakt men een reis waarin men zelf keuzes kan maken over de te bekijken tijden.

Ontdekkingstocht door het donker

De 'Ontdekkingstocht door het donker' is het bekendste onderdeel van het muZIEum. Tijdens de tocht maakt men een wandeling door absolute duisternis. Men toont het alledaagse leven maar dan zonder daarvan iets te zien; men kan hier enkel voelen, horen, ruiken en proeven tijdens een rondleiding door een blinde gids.

Diner in het donker

Een maandelijks teugkerend onderdeel is het zogenaamde 'Diner in het donker'. Men kan in absolute duisternis een driegangendiner ervaren, wederom met als doel om deelnemers een kijkje te gunnen in het leven met een visuele handicap.

Externe link

noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)