Friet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Rex (overleg | bijdragen) op 16 mei 2005 om 16:51. (niveaus)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Kip met friet

Frieten (ook wel patat genoemd) is een gerecht van gefrituurde aardappelreepjes.

Van oorsprong komen frieten uit Dinant, in de provincie Namen van België. De traditie bestond erin om visjes te frituren. Door onvoldoende beschikbaarheid van de kleine riviervisjes die men traditioneel gebruikte, is men aardappelen gaan gebruiken, gesneden op het formaat van de kleine visjes, wat algemene inslag heeft gevonden. Verkeerdelijk spreken de Engelstaligen dus over French fries, een gewoonte die dateert van de Eerste Wereldoorlog. Canadese en Amerikaanse soldaten ontdekten de frieten aan het front achter de IJzer. Maar aangezien de voertaal in het leger Frans was, werd de herinnering aan 'French fries' mee naar huis genomen. Dit is in ieder geval de Belgische versie van de geschiedenis van de friet. De Fransen eisen evenzeer de creatie van de friet op, en verwijzen daabij naar 'de allereerste frituur' die op de Pont Neuf zou hebben gestaan.

Soorten frieten

Belgische frieten

Frieten worden twee keer gebakken. Voorgebakken frieten ("diepvriesfrieten") zijn verkrijgbaar die dan nog maar één keer gebakken hoeven te worden. Belgische frieten hebben meestal een dikte van ongeveer een centimeter.

Franse frieten

Franse allumettes zijn zeer dunne frietjes die eenmaal gebakken worden

Engelse "chips"

Engelse frieten zijn dikker dan de Belgische frieten en worden vaak gewoon in de pan gebakken in plaats van gefrituurd.

Frieten zijn ook te koop in snackbars, frituren (ook wel 'frietkotten' genoemd in de Vlaamse volksmond), en cafetaria's (snackbars) en is een populair bijgerecht in restaurants en eetcafés.

Friet wordt vaak gegeten als snack in bepaalde combinaties van sauzen en andere bijgerechten. Deze samenstellingen hebben soms kleurrijke namen, die vaak sterk regionaal bepaald en bekend zijn:

  • Friet met: friet met mayonaise
  • Friet speciaal: friet met mayonaise, curryketchup en uien. In Nederland wordt de curry vaak vervangen door tomatenketchup en is er meestal ook de keuze tussen beide ketchups.
  • Friet super: friet speciaal met een of twee fricandellen.
  • Friet pinda(saus): friet met pindasaus
  • Friet saté: friet met saté; wordt soms ook friet pindasaus of patatje pinda genoemd
  • Patatje flip: friet met saté en mayonaise, met uitjes wordt het een patatje oorlog.
  • Friet oorlog: friet met pindasaus en mayonaise, naar keuze nog aangevuld met rauwe (gesnipperde) uitjes.

Andere toevoegingen die ook wel worden aangeduid als friet met zijn andalouse, tartaar, pickels of augurken en ketchup (curry of tomaten).

In het Verenigd Koninkrijk is het de gewoonte frietjes te eten met vis: fish & chips is er ongemeen populair als fast food.

Friet is er in verschillende diktes vanaf 6mm tot wel 15mm.