Spitmachine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Roterende spitmachine
Krukasspitmachine

Een spitmachine is een landbouwwerktuig dat verkrijgbaar is in twee uitvoeringen, namelijk die waar de spades op een krukas gemonteerd zijn en die waar deze op een ronde as zitten.

Spitmachines zijn er om de grond te bewerken voor het planten en zaaien, of na de oogst. Doel van het spitten is om de structuur van de bodem te verbeteren, gewasresten en mest onder te werken en onkruid te bestrijden.

Krukasspitmachine[bewerken]

De krukasspitmachine is beschikbaar voor de tweewielige tuintrekkers tot en met de allergrootste vermogensklasse. Bij de krukasspitmachine worden de spades in de grond gezet, op die wijze, dat het de grond openbreekt. Door het openbreken van de grond is er geen versmering van de grond onderin, het bodemleven blijft in tact en ook is er een optimale drainage van de grond. De grote spitmachines zijn te combineren met verschillende voor- en nabewerkingen zoals de spitzaaicombinaties waarbij een rotorkopeg en zaaimachines achter de spitmachine wordt gehangen door middel van een hydraulysche bok. Ook wordt er wel eens een frees in de fronthef van de trekker geplaatst met daarachter de krukasspitmachine en rotorkopeg; dit wordt veelal gebruikt voor het bollenplanten.

Roterende spitmachine[bewerken]

Achter een tweewielige tuintrekker wordt in het geval van de roterende spitmachine veelal een frees gebruikt. Vanaf een 25 pk zware trekker kan er een roterende spitfrees worden ingezet. Tot en met de allergrootste vermogensklassen zijn roterende spitmachines beschikbaar. Een roterende spitmachine vraagt meer vermogen dan een krukasspitmachine.

Het grote verschil tussen deze twee methoden is dat de roterende spitmachine een compleet kerende en mengende werking heeft. Ook is het mogelijk dat op zware grond versmering kan optreden door de roterende werking. Op zware grond vraagt deze machine veel kracht.