Spitmachine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
spitmachine

Een spitmachine is een landbouwwerktuig dat een kerende grondbewerking van de bovenste laag van de grond (bouwvoor) uitvoert. Hierbij wordt deze laag zodanig omgedraaid dat het onkruid en de eventueel opgebrachte stalmest of kunstmest onder de grond komt.

Spitten wordt gedaan om de structuur van de bodem te verbeteren, gewasresten en mest onder te werken en onkruid te bestrijden.

De eerste echte spitmachine bestond uit een aangedreven roterende spitas waaraan roterende spitbeugels met spitbladen waren bevestigd. Door stenen, wortels e.d. in de bodem was deze constructie erg kwetsbaar. Uitgaande van de beschreven spitmachine is de spitfrees afgeleid, bestaande uit een roterende spitas met starre spitbeugels met spitbladen. Van lieverlee is men de spitfrees spitmachine gaan noemen, waarna dit werktuig zijn toepassing vooral vond in de tuinbouw.

Om een beter zaai-/plantbed te bewerkstelligen is door H.A. Verhoeven ing. in samenwerking met een loonwerker achter deze spitfrees een aangedreven harkrol met spiraalvormig gevormde tanden geconstrueerd, die met name in de warenhuizen en de zandgronden wordt gebruikt.

Om ook in de landbouw te kunnen worden toegepast is de spitfrees qua constructie, werkbreedte en werkdiepte aangepast. Voor zwaardere grondsoorten kan de harkrol worden vervangen door een aangedreven rol met freesmessen.