Stad van beenderen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stad van beenderen
(Boekomslag op en.wikipedia.org)
Oorspronkelijke titel City of Bones
Auteur(s) Cassandra Clare
Vertaler Elsbeth Witt
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Nederlands
Oorspronkelijke taal Engels
Reeks/serie Kronieken van de Onderwereld
Onderwerp Fantasy
Genre Jeugdboek
Uitgever House Of Books
Oorspronkelijke uitgever Margaret K. McElderry
Uitgegeven 2010
Oorspronkelijk uitgegeven 27 maart 2007
ISBN-code 9789044328516
Verfilming The Mortal Instruments: City of Bones
Volgende boek Stad van vuur
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Stad van beenderen (Engels: City of Bones) is het eerste deel van de jeugdboekenserie de Kronieken van de Onderwereld. Dit deel is door Cassandra Clare geschreven in 2007. Het werd vertaald naar onder meer het Duits, Italiaans, Frans, Spaans en Nederlands. De Nederlandstalige vertaling van Elsbeth Witt verscheen in 2010 bij House Of Books.

In het boek ontdekt Clarissa "Clary" Fray, een vijftienjarig meisje, dat ze net als haar moeder een schaduwjager is. Alleen opgevoed door haar moeder probeerde deze de magische krachten voor haar verborgen te houden. Later ontmoet ze de schaduwjager Jace Wayland, zij verliefd op elkaar, tot ze ontdekken dat ze eigenlijk elkaars broer en zus zijn.

Stad van beenderen is het eerste deel in de young-adult serie: de Kronieken van de Onderwereld, (The Mortal Instruments). Cassandra Clare vulde de reeks aan in 2008 met City of Ashes (Stad van vuur). In 2009 verscheen City of Glass (Stad van glas). City of Fallen Angels (Stad van gevallen engelen) werd in 2011 gepubliceerd, City of Lost Souls in 2012. Een zesde deel, City of Heavenly Fire wordt in 2014 gepubliceerd.

De roman werd verfilmd in 2013 door Harald Zwart met Lily Collins als Clary Fray en Jamie Campbell Bower voor de rol van schaduwjager Jace Wayland. The Mortal Instruments: City of Bones ging op 21 augustus 2013 in première.