Kronieken van de Onderwereld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Kronieken van de Onderwereld (Engels: The Mortal Instruments) is een serie van zes fantasieboeken voor jongvolwassenen. De serie is geschreven door de Amerikaanse schrijfster Cassandra Clare en vertaald door Elsebeth Witt. De serie volgt Clary Fray, Jace Herondale, Simon Lewis, Isabelle Lightwood, Alec Lightwood en andere Schaduwjagers en Benedenlingen uit het New Yorkse Instituut.

De serie draait rond de Schaduwjagers, een ras van half-engel half-mens, die tegen de demonen vechten. Ze zijn onzichtbaar voor gewone mensen maar op een avond ziet de 15-jarige Clary Fray drie Schaduwjagers die een demon vermoorden en al snel wordt ze helemaal opgezogen in hun wereld.

Boeken in de reeks[bewerken]

Het oorspronkelijke idee voor de serie was een trilogie, maar door het enorme succes werd beslist om de reeks uit te breiden. Je kan de serie wel nog opdelen in twee trilogieën: de eerste drie boeken focussen zich elk op een van de Levensinstrumenten: de Levensbeker, het Levenszwaard en de Levensspiegel en tegelijkertijd de strijd tegen Valentijn. Gedurende de tweede trilogie wordt er gevochten tegen een nieuwe vijand: Sebastian.

Personages[bewerken]

Clarissa Fray/Fairchild/Morgernstern "Clary" is het hoofdpersonage van de serie en heeft lang, rood krullend haar, groene ogen is redelijk klein. Ze leidde een normaal leven met haar moeder, Jocelyn Fray, in een appartementje in New York totdat ze ontdekt dat ze eigenlijk een Schaduwjager is.

Jace Lightwood/Herondale/Wayland/Morgernstern heeft krullend blond haar en gouden ogen. Hij is lang, gespierd en is een van de eerste Schaduwjagers die Clary ontmoet. Hij is een wees en leeft de laatste jaren samen met zijn de Lightwood-familie, zijn adoptiefamilie, in het New Yorkse Instituut. Hij wordt beschouwd als een van de beste Schaduwjagers van zijn tijd.

Simon Lewis is de beste vriend van Clary sinds hun kleutertijd. Hij heeft bruin krullend haar, bruine ogen en heeft een slungelig voorkomen. Hij is samen met Clary wanneer ze de Schaduwjagers voor het eerst ontmoet maar doordat hij geen deel uit maakt van de Benedenwereld zien zij hen niet echt staan

Isabelle Lightwood is een Schaduwjager die al haar hele leven woont in het New Yorkse Instituut. Ze heeft twee broers: een oudere, Alec, en een jongere, Max. Ze heeft lang, steil zwart haar en een bleke huid. Ze wordt algemeen beschouwd als beeldschoon maar tegelijkertijd is ze ook een zeer bedreven Schaduwjager. Zij is ook een van de eerste Schaduwjagers die Clary ontmoet.

Alexander Lightwood "Alec" is de oudste van de Lightwood kinderen. Hij woont net zoals de rest van zijn familie in het New Yorkse Instituut en heeft springerig zwart haar en blauwe ogen. Hij is homoseksueel, dit verzweeg hij wel gedurende lange tijd. Hij heeft meestal oude, versleten kleren aan maar staat wel bekend om heel zachtaardig en medelievend.

Magnus Bane is de hoge heksenmeester van Brooklyn. Hij heeft pikzwart haar, dat hij opzet in korte piekjes, en kattenogen, zijn demonenstempel. Hij is een grote fan van glitters en geeft vaak excuslieve feestjes voor leden uit de Benedenwereld. Zo komt hij in contact met de Schaduwjagers van het New Yorkse Instituut en ze worden uiteindelijk zelfs vrienden.

Wezens[bewerken]

Schaduwjagers: Schaduwjagers hebben eigenschappen van de engelen. Die zijn hen door engel Raziël geschonken. Hij liet hen drinken uit de levensbeker en creëerde zo een superieur ras. Schaduwjagers kunnen zichzelf met behulp van een cilinder met runen bedekken. Deze runen zijn magisch en beschermen hen. De runen laten littekens achter. Schaduwjagers vernietigen en verjagen demonen. Een aantal schaduwjagers haat de benedenlingen.

Benedenlingen

Elfen: Elfen hebben vaak een opmerkelijk uiterlijk. Bijvoorbeeld felgekleurde ogen of puntige oren. Elfen kunnen niet liegen maar zijn goed in het omzeilen van vragen. De leidster van de elfen, de Koningin van Seelie, weet vaak van alles af. Ze is gemeen en intelligent. De elfen hebben de Akkoorden in Stad van Glas getekend en hebben een verbond met de andere benedenlingen en de schaduwjagers.

Vampiers: Vampiers zijn ondode wezens en worden ook wel kinderen van de Nacht genoemd. Hun harten kloppen niet meer en ze voelen geen warmte of kou. Ze verbranden in de zon met uitzondering op de daglichteling Simon. Wanneer een normalo in directe aanraking komt met vampierbloed zal hij steeds onbewust naar zijn vampiervader/moeder terug willen keren. Als de normalo sterft moet hij worden ingegraven, hij zal zichzelf uitgraven en vanaf dan vampier zijn. Wanneer een vampier dorst heeft komen zijn snijtanden eruit. Vampiers leven in cirkels met een leider. De vampiers hebben uiteindelijk in Stad van Glas de Akkoorden getekend met de andere benedenlingen en schaduwjagers.

Weerwolven: Weerwolven zijn normalo's of voormalige schaduwjagers die in een wolf kunnen veranderen. Ze kunnen er ook voor kiezen deels te veranderen, alleen hun handen in klauwen veranderen bijvoorbeeld. Weerwolven leven meestal in roedels. De weerwolf die de roedelleider doodt, wordt de nieuwe leider. In Stad van Glas hebben de weerwolven de Akkoorden getekend andere met benedenlingen en de schaduwjagers.

Heksenmeesters: Heksenmeesters zijn deels demon en onsterfelijke wezens. Een deel van hun lichaam heeft een raar trekje. Bijvoorbeeld kattenogen of een blauwe huid. Heksenmeesters bedrijven magie, voornamelijk uit het Grijze boek. De Heksenmeesters hebben de Akkoorden in Stad van Glas getekend.

Shadowhunter Chronicles[bewerken]

Naast The Mortal Instruments heeft Cassandra Clare nog plannen voor 4 andere series en enkele tientallen kortverhalen. Één andere serie is intussen verschenen nl. The Infernal Devices en ook de eerste bundel van tien kortverhalen nl. The Bane Chronicles is uitgegeven. Deze zijn echter nog niet vertaald naar het Nederlands

The Infernal Devices[bewerken]

Deze trilogie draait om de schaduwjagers van Londen en speelt zich af in de Victoriaanse tijd. De serie draait om een 17 jarig Amerikaans meisje genaamd Tessa Grey die verhuist naar het Victoriaanse Londen waar ze ontvoerd wordt en ontdekt dat ze een bijzondere gave heeft. Uiteindelijk wordt ze gered door de schaduwjagers van het Londens Instituut en raakt ze betrokken bij hun avonturen.

De trilogie bevat veel onsterfelijke personages die ook voorkomen in The Mortal Instruments; zo speelt Magnus Bane een grote rol in beide series. Ook zijn veel van de personages in deze boeken voorvaders van personages in de andere serie.

De drie boeken in deze serie zijn:

 • Clockwork Angel (2010)
 • Clockwork Prince (2011)
 • Clockwork Princess (2013)

The Dark Artifices[bewerken]

Cassandra Clare is momenteel bezig met een nieuwe trilogie die zich 5 jaren na de gebeurtenissen van The Mortal Instruments afspeelt. Deze trilogie gaat over de 17 jarige Julian Blackthorne en Emma Carstairs, twee schaduwjagers van het Los Angeles Instituut, en hun avonturen. Beide personages komen ook voor in de laatste twee boeken van The Mortal Instruments, als 12 jarigen.

Het eerste deel van de trilogie wordt verwacht in 2015. Cassandra Clara heeft de titels van de boeken al bekendgemaakt.

 • Lady Midnight (verwacht in 2015)
 • Prince of Shadows (verwacht in 2017)
 • Queen of Air and Darkness (verwacht in 2019)

The Bane Chronicles[bewerken]

Ook heeft Cassandra Clare een serie korte verhalen geschreven over het personage Magnus Bane. Deze verhalen zijn voor het eerst in 2013 individueel uitgegeven als maandelijkse E-books, maar worden in de loop van 2014 ook samen uitgegeven als een gebonden boek. De verhalen heeft Clare niet alleen geschreven, maar met hulp van mede-schrijvers Maureen Johnson en Sarah Rees Brennan.

De verhalen in The Bane Chronicles zijn:

 • What Really Happened in Peru (2013)
 • The Runaway Queen (2013)
 • Vampires, Scones, and Edmund Herondale (2013)
 • The Midnight Heir (2013)
 • The Rise of the Hotel Dumort (2013)
 • Saving Raphael Santiago (2013)
 • The Fall of the Hotel Dumort (2013)
 • What to Buy the Shadowhunter Who Has Everything (2013)
 • The Last Stand of the New York Institute (2013)
 • The Course of True Love (verwacht in 2014)

Toekomst[bewerken]

Cassandra Clare zal samen met dezelfde schrijvers als The Bane Chronicles een nieuwe serie van tien kortverhalen schrijven die ze vanaf februari 2015 elke maand zullen publiceren onder de serienaam Tales from the Shadowhunter Academy.

Verder zal ze nog een trilogie schrijven die zich focust op de kinderen van de personages uit The Infernal Devices, genaamd The Last Hours. Het eerste boek verschijnt waarschijnlijk in 2016/2017.

Een laatste reeks, The Wicked Powers, die zich zal afspelen na de gebeurtenissen van The Dark Artifeces, zal draaien rond de twee jongste Blackthorn kinderen. Er is nog niet veel bekend en het is niet eens zeker of de reeks er echt zal komen. Clare heeft wel bekendgemaakt dat als de serie zou verschijnen, het zou gaan over de grootste dreiging waarmee de Schaduwjagers ooit te maken hebben gekregen en dat alle families uit de andere series zullen moeten samenwerken om het kwaad te kunnen verslaan.

Verfilming[bewerken]

Screen Gems gaf in 2010 aan in productie te gaan voor een verfilming van de veel gelezen boeken. Harald Zwart werd aangewezen als regisseur met Lily Collins (Clary) en Jamie Campbell Bower (Jace) voor de hoofdrollen. De film kwam uit op 21 augustus 2013.