Kronieken van de Onderwereld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Kronieken van de Onderwereld (Engels: The Mortal Instruments) is een serie fantasie-romans, geschreven door Cassandra Clare en naar het Nederlands vertaald door Elsbeth Witt. De serie draait voornamelijk om Clarissa Fray/Fairchild/Morgenstern (Clary) en haar familie en vrienden. Allen zijn schaduwjagers en leven voor het vernietigen van demonen en tot Stad van Glas ook voor het tegenhouden van de extreme Valentijn Morgenstern.

Boeken in de reeks[bewerken]

 • Stad van Beenderen (2007)
 • Stad van Vuur (2008)
 • Stad van Glas (2009)
 • Stad van Gevallen Engelen (2011)
 • Stad van Verloren Zielen (2013)
 • Stad van Hemelse Vlammen (2014)

Bij/hoofdpersonen[bewerken]

Clarissa Fray/Fairchild/Morgernstern "Clary" heeft lang, krullend rood haar en groene ogen. Ze is klein en dun. In Stad van Beenderen ontdekt ze dat ze geen "normalo", maar een schaduwjager is, een mens met eigenschappen van de engelen. Simon is haar beste vriend en ze heeft een relatie met Jace.

Jace Lightwood/Herondale/Wayland/Morgernstern heeft krullend blond haar en gouden ogen. Hij is lang, gespierd en heeft een lichaam dat is bedekt met de littekens van aangebrachte runen, magische tekens. Jace is een schaduwjager. Wanneer Valentijn hem onthult dat hij de broer is van Clary, raakt hij ontmoedigd. Wanneer het tegendeel wordt bewezen herpakt hij zich en gaat hij wederom een relatie aan met Clary.

Simon Lewis heeft bruin krullend haar en bruine ogen. Hij is relatief klein en draagt in de eerste paar delen een bril. Simon is geboren als een "normalo", maar zal later veranderen in een vampier. Clary is zijn beste vriendin en hij heeft uiteindelijk een relatie met Isabelle.

Isabelle Lightwood heeft steil zwart haar en donkerbruine ogen. Ze is lang dun en knap. Isabelle is een schaduwjager. Ze is zelfverzekerd en toch vrouwelijk. Ze heeft velen relaties gehad en geeft in Stad van Verloren Zielen toe verliefd te zijn op Simon.

Alexander Lightwood "Alec" heeft springerig zwart haar en blauwe ogen. Hij is homoseksueel en is verliefd op Jace totdat hij Magnus ontmoet. Hij is onzeker door Magnus' onsterfelijkheid. In Stad van Verloren Zielen gaan de twee uit elkaar.

Magnus Bane heeft pikzwart haar en amberkleurige/groene kattenogen. Hij is de hoge heksenmeester van Brooklyn. Magnus kleedt zich vaak opvallend met glitters en eyeliner. Hij probeert door de schaduwjagers te helpen indruk te maken op Alec, dit leidt uiteindelijk tot een relatie.

Valentijn Morgenstern heeft wit haar en donkere ogen. Valentijn is slecht en probeert zijn omgeving te manipuleren. Hij was de leider van De Cirkel, een groep schaduwjagers die de benedenlingen haatten. Hij was getrouwd met Clary's moeder, Jocelyn. Clary is zijn dochter en hij heeft ook een zoon genaamd Jonathan Cristopher. Hij houdt de schijn op dat Jace zijn zoon is maar in Stad van Glas wordt het duidelijk dat Jonathan degene is die zich voordoet als Sebastian Verlac. Jonathan heeft demonisch bloed in zich stromen door Valentijns toedoen en is bovennatuurlijk sterk en snel. Valentijn wordt gedood door de engel Raziël wanneer die verrijst uit het Lynnmeer.

Wezens[bewerken]

In de schaduwjagerswereld zijn veel eigenaardige schepselen.

Schaduwjagers: Schaduwjagers hebben eigenschappen van de engelen. Die zijn hen door engel Raziël geschonken. Hij liet hen drinken uit de levensbeker en creëerde zo een superieur ras. Schaduwjagers kunnen zichzelf met behulp van een cilinder met runen bedekken. Deze runen zijn magisch en beschermen hen. De runen laten littekens achter. Schaduwjagers vernietigen en verjagen demonen. Een aantal schaduwjagers haat de benedenlingen.

Benedenlingen: Er zijn vier soorten benedenlingen:

 • Elfen
 • Vampiers
 • Weerwolven
 • Heksenmeesters

Elfen: Elfen hebben vaak een opmerkelijk uiterlijk. Bijvoorbeeld felgekleurde ogen of puntige oren. Elfen kunnen niet liegen maar zijn goed in het omzeilen van vragen. De leidster van de elfen, de Koningin van Seelie, weet vaak van alles af. Ze is gemeen en intelligent. De elfen hebben de Akkoorden in Stad van Glas getekend en hebben een verbond met de andere benedenlingen en de schaduwjagers.

Vampiers: Vampiers zijn ondode wezens en worden ook wel kinderen van de Nacht genoemd. Hun harten kloppen niet meer en ze voelen geen warmte of kou. Ze verbranden in de zon met uitzondering op de daglichteling Simon. Wanneer een normalo in directe aanraking komt met vampierbloed zal hij steeds onbewust naar zijn vampiervader/moeder terug willen keren. Als de normalo sterft moet hij worden ingegraven, hij zal zichzelf uitgraven en vanaf dan vampier zijn. Wanneer een vampier dorst heeft komen zijn snijtanden eruit. Vampiers leven in cirkels met een leider. De vampiers hebben uiteindelijk in Stad van Glas de Akkoorden getekend met de andere benedenlingen en schaduwjagers.

Weerwolven: Weerwolven zijn normalo's of voormalige schaduwjagers die in een wolf kunnen veranderen. Ze kunnen er ook voor kiezen deels te veranderen, alleen hun handen in klauwen veranderen bijvoorbeeld. Weerwolven leven meestal in roedels. De weerwolf die de roedelleider doodt, wordt de nieuwe leider. In Stad van Glas hebben de weerwolven de Akkoorden getekend andere met benedenlingen en de schaduwjagers.

Heksenmeesters: Heksenmeesters zijn deels demon en onsterfelijke wezens. Een deel van hun lichaam heeft een raar trekje. Bijvoorbeeld kattenogen of een blauwe huid. Heksenmeesters bedrijven magie, voornamelijk uit het Grijze boek. De Heksenmeesters hebben de Akkoorden in Stad van Glas getekend.

Verlorenen: Verlorenen zijn normalo's die betekend zijn met runen. Hierdoor zijn ze verminkt, normalo's kunnen de runen niet dragen.

Demonen: Demonen zijn slechte schepselen uit de onderwereld. Ze kunnen menselijke vormen aannemen. Onder de demonen heerst een rangorde er zijn opperdemonen en lagere demonen. Demonisch bloed is giftig voor schaduwjagers.

Normalo's: Normalo's zijn normale mensen die geen speciale eigenschappen hebben. Ze weten niet van de andere wezens op de wereld af en kunnen daarom ook niet door betoveringen heen kijken.

Verhaallijn[bewerken]

In Stad van Beenderen wordt Clary voor het eerst ingewijd in de wereld van de schaduwjagers. Haar moeder wordt ontvoerd en al snel komt ze achter veel geheimen. Ook wordt ze aangetrokken tot een bepaalde schaduwjager: Jace. De reeks bestaat uit een serie boeken waarbij de verhaallijn doorloopt. Het verhaal wordt uit verschillende perspectieven verteld.

Spin-offs[bewerken]

Naast The Mortal Instruments heeft Cassandra Clare ook een aantal andere boeken geschreven die zich in dezelfde wereld afspelen. Deze boeken zijn te verdelen in twee trilogieën, waarvan één al volledig is uitgegeven en waarvan de ander nog volledig moet verschijnen, en een serie van korte verhalen. Deze boeken zijn nog niet in het Nederlands vertaald.

The Infernal Devices[bewerken]

Deze trilogie draait om de schaduwjagers van Londen en speelt zich af in de Victoriaanse tijd. De serie draait om een 17 jarig Amerikaans meisje genaamd Tessa Grey die verhuist naar het Victoriaanse Londen waar ze ontvoerd wordt en ontdekt dat ze een bijzondere gave heeft. Uiteindelijk wordt ze gered door de schaduwjagers van het Londens Instituut en raakt ze betrokken bij hun avonturen.

De trilogie bevat veel onsterfelijke personages die ook voorkomen in The Mortal Instruments; zo speelt Magnus Bane een grote rol in beide series. Ook zijn veel van de personages in deze boeken voorvaders van personages in de andere serie.

De drie boeken in deze serie zijn:

 • Clockwork Angel (2010)
 • Clockwork Prince (2011)
 • Clockwork Princess (2013)

The Dark Artifices[bewerken]

Cassandra Clare is momenteel bezig met een nieuwe trilogie die zich 5 jaren na de gebeurtenissen van The Mortal Instruments afspeelt. Deze trilogie gaat over de 17 jarige Julian Blackthorne en Emma Carstairs, twee schaduwjagers van het Los Angeles Instituut, en hun avonturen. Beide personages komen ook voor in de laatste twee boeken van The Mortal Instruments, als 12 jarigen.

Het eerste deel van de trilogie komt wordt verwacht in 2015. Cassandra Clara heeft de titels van de boeken al bekend gemaakt.

 • Lady Midnight (verwacht in 2015)
 • Prince of Shadows (verwacht in 2017)
 • Queen of Air and Darkness (verwacht in 2019)

The Bane Chronicles[bewerken]

Ook heeft Cassandra Clare een serie van korte verhalen geschreven over het personage Magnus Bane. Deze verhalen zijn eerst in 2013 individueel uitgegeven als maandelijkse E-books, maar worden in de loop van 2014 ook samen uitgegeven als een gebonden boek. De verhalen heeft Clare niet alleen geschreven, maar met hulp van mede-schrijvers Maureen Johnson en Sarah Rees Brennan.

De verhalen in The Bane Chronicles zijn:

 • What Really Happened in Peru (2013)
 • The Runaway Queen (2013)
 • Vampires, Scones, and Edmund Herondale (2013)
 • The Midnight Heir (2013)
 • The Rise of the Hotel Dumort (2013)
 • Saving Raphael Santiago (2013)
 • The Fall of the Hotel Dumort (2013)
 • What to Buy the Shadowhunter Who Has Everything (2013)
 • The Last Stand of the New York Institute (2013)
 • The Course of True Love (verwacht in 2014)

Toekomst[bewerken]

Cassandra Clare heeft ook te kennen gegeven dat ze ideeën heeft voor twee andere trilogieën.

Een van deze trilogieën zou zich afspelen na de gebeurtenissen van The Infernal Devices en zou zich richten op de kinderen van de personages uit die trilogie. Een aantal van de personages uit deze potentiële trilogie kwamen ook voor in één van de verhalen van The Bane Chronicles. Cassandra Clare heeft al een idee voor de titel maar wilde deze niet bekend maken. Wel is bekend dat de initialen van de nieuwe trilogie TLH zijn.

De andere trilogie zou zich afspelen na de gebeurtenissen van The Dark Artifices. De voorlopige werktitel van deze serie is The Darkest Powers.

Verfilming[bewerken]

Screen Gems gaf in 2010 aan in productie te gaan voor een verfilming van de veel gelezen boeken. Harald Zwart werd aangewezen als regisseur met Lily Collins (Clary) en Jamie Campbell Bower (Jace) voor de hoofdrollen. De film kwam uit op 21 augustus 2013.