Standard Luik (basketbal)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Standard BC de Liège
Clubnaam Standard basket club de Liège
Vroegere namen Standard Boule d'Or
Opgericht ± 1959
Opgeheven 1985
Plaats Luik
Stadion Country Hall
 
Thuiskleuren jersey
Thuiskleuren jersey
 
Thuiskleuren shorts
Thuiskleuren
 
Uitkleuren jersey
Uitkleuren jersey
 
Uitkleuren shorts
Uitkleuren
Portaal  Portaalicoon   Sport
Basketbal

Standard Luik (Frans: Standard Liège) was een Belgische basketbalclub uit Luik. Ze was gelieerd aan de omnisportclub Standard Luik.

Historiek[bewerken | brontekst bewerken]

De club werd opgericht in 1923 als Sporting Liège in 1949 smolten Sporting Liège, Athenée Liège samen tot Royal Sporting Athénée Liège ( R.S.A.L)[1] en werd het stamnummer 1188 toegekend. Einde jaren 60 verkreeg de club stamnummer 1272 en wijzigde haar naam in Société Basket Royal Standard of SBR Standard [2]. De club is ook bekend onder de naam Standard Boule d'Or, vernoemd naar het gelijknamig sigarettenmerk.

Het herenteam werd driemaal landskampioen en won tevens driemaal de Beker van België. De club bereikte de halve finale in de FIBA European Champions Cup 1968-'69[3], de kwartfinales van de European Cup Winners' Cup in 1969-'70[4] en eveneens de kwartfinales in de FIBA European Champions Cup van 1970-'71[5]. Het vrouwenteam werd zesmaal landskampioen en won viermaal de Beker. In 1985 fuseerden R Standard Boule D'Or Liège en Andenne Leopard tot Boule D'Or Andenne, dat op zijn beurt in 1986 een fusie aanging met Mariembourg.

Voorzitter was onder meer oudspeler en directeur van Boule d'Or Fernand Rossius.[6]

Palmares[bewerken | brontekst bewerken]

Heren[bewerken | brontekst bewerken]

Dames[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende ex-spelers[bewerken | brontekst bewerken]