Star Trek: Operation Enterprise

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Star Trek: Operation Enterprise
De achtbaan gezien vanaf het entreeplein van het park in 2023.
Algemene informatie
Locatie Vlag van Duitsland Movie Park Germany
Type Stalen lanceerachtbaan
Model Custom Launch Coaster
Bouwer(s) MACK Rides
Opdrachtgever Thorsten Backhaus (onder Parques Reunidos)
Status Geopend
Bouw 2016
Opening 14 juni 2017
Kosten € 10 miljoen
Thema Star Trek
Eigenschappen
Topsnelheid 90 km/h
Baanlengte 720 m
Baanhoogte 40 m
Inversies 3
Ritduur 2:24 min
Star Trek: Operation Enterprise op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Star Trek: Operation Enterprise is een stalen lanceerachtbaan in het Duitse attractiepark Movie Park Germany. De achtbaan is volledig gedecoreerd naar de televisieserie Star Trek. Dat is volgens het park uniek in de wereld.[1]

De bouw van de attractie vond plaats in 2016 en 2017. Het baan verloop was volledig op 21 oktober 2016. De attractie werd 14 juni 2017 geopend.

Ritverloop en gegevens[bewerken | brontekst bewerken]

De trein rijdt uit het station weg, naar een zijwaartse wissel. Dit gehele baanstuk en trein schuiven naar rechts, waar het baangedeelte aansluit op een lanceerbaan en een (achterwaarts) doodlopend stuk rail. De trein wordt voorwaarts gelanceerd tot halverwege de eerste heuvel, rolt terug en wordt achterwaarts versneld om de "spike" (dat is het verticale doodlopende stuk rail) op te klimmen. Zwaartekracht trekt de trein weer voorwaarts naar beneden, de trein versnelt nog eenmaal waarna de gehele baan doorlopen wordt. De baanuitleg bestaat uit een sterk gebankte heuvel, gevolgd door een duik naar beneden, om daarna twee inversies te doorlopen; vervolgens gaat de trein over een kleine heuvel, maakt een bocht door een van de oude naastgelegen hallen, gaat over een met airtime gevulde "double down" de laatste bocht in die uitmondt in een rol naar links.

Het park heeft in de attractie 10 miljoen euro geïnvesteerd. De bouw gebeurde onder directeur Thorsten Backhaus. Het plan voor de achtbaan was wel al meerdere jaren oud, al van toen Wouter Dekkers er nog algemeen directeur was, maar het is door Backhaus volledig opnieuw uitgewerkt. De baan is gemaakt door de Duitse attractiebouwer MACK Rides. De bouw van de baan werd voltooid op vrijdag 21 oktober 2016, toen werd het laatste stuk vastgemaakt.