Sticks Evans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sticks Evans
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Samuel Evans
Geboren 5 februari 1923
Overleden New York, 11 april 1994
Overlijdensplaats New YorkBewerken op Wikidata
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Genre(s) jazz, r&b
Beroep muzikant, arrangeur
Instrument(en) drums
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Samuel 'Sticks' Evans (5 februari 1923New York, 11 april 1994)[1] was een Amerikaanse rhythm-and-blues- en jazzdrummer en arrangeur.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Evans nam in 1950 op met het orkest van Milt Buckner als begeleider van Wynonie Harris. Tijdens de volgende jaren behoorde hij tot Buckners orgeltrio, dat hij in februari 1953 verliet. Tijdens het daaropvolgende jaar was hij met Milt Hinton in het trio van Teddy Wilson. Begin jaren 1960 was hij, ook als percussionist, betrokken bij meerdere producties van de third stream, het album Pre-Bird van Charles Mingus, het album Jazz Abstractions van John Lewis en Gunther Schuller en concerten, waarvan opnamen werden uitgebracht op het album Vintage Dolphy. In dezelfde periode was hij als Belton Evans voor Prestige Records in de opnamestudio met Leonard Gaskin en de bluesmuzikanten Curtis Jones, Sunnyland Slim, Sonny Terry, Big John Greer, LaVern Baker en King Curtis. Hij begeleidde ook Aretha Franklin op haar tweede album Aretha: With The Ray Bryant Combo met de band van Ray Bryant. Onder zijn eigen naam bracht hij Go Go Go Blow uit. Verder was hij als studiomuzikant werkzaam voor Tim Hardin en voor Mickey & Sylvia.

Hij doceerde ook muziekonderricht in klassen van de Junior High School. Tot de leerlingen van Evans behoorden Lennie McBrowne, Bernard Purdie, Max Neuhaus en Terry Burrus.

Overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

Sticks Evans overleed in april 1994 op 71-jarige leeftijd.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]