TBS Soest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Putdeksel met logo van het bedrijf
Speciale toepassing

TBS Soest bv was een bedrijf uit Soest, Nederland, dat producten maakt voor de weg- en waterbouw. TBS is in Nederland vooral bekend door de vele putdeksels met het TBS-logo.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf werd begin jaren dertig van de twintigste eeuw opgericht door de heer O. Zimmerman als het Technisch Bureau voor gietijzerproducten Soest (TBS). Aanvankelijk produceerde het bedrijf alleen kolken en putafdichtingen van gietijzer. In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog werd de grondstof ijzer schaars en dus duur. Zimmerman experimenteerde daarom met de combinatie van gietijzer en beton en verkreeg een octrooi voor zijn ontwerp van verankering van het gietijzer in het beton. Dit vormde de basis voor het succes van het bedrijf.[bron?]

Huidige situatie[bewerken | brontekst bewerken]

TBS Soest is sinds de jaren tachtig in Nederland marktleider als het gaat om kolken, putafdekkingen, schuiven en terugslagkleppen. Naast gietijzer en beton werkt men tegenwoordig ook met de hoogwaardige kunststof polyetheen. Internationaal timmert het bedrijf ook aan de weg. Zo heeft TBS recent 4,5 meter brede terugslagkleppen geïnstalleerd in betonnen afwateringskanalen van Hongkong om te voorkomen dat zeewater bij vloed de stad instroomt.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]