Tambora (vulkaan)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tambora
De Tambora gezien vanuit de lucht
De Tambora gezien vanuit de lucht
Hoogte 2850 m
Coördinaten 8° 15′ ZB, 117° 59′ OL
Ligging Soembawa (Indonesië)
Type Stratovulkaan
Laatste uitbarsting 10 april 1815 (Plinische eruptie)
Tambora (vulkaan)
Tambora (vulkaan)
Global Volcanism Program, Smithsonian Institute
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen
Hoeveelheid gevallen as na de eruptie van 1815

De Tambora is een vulkaan op het Indonesische eiland Soembawa.

Op 10 april 1815 barstte de vulkaan uit. Met een vulkanische-explosiviteitsindex van 7 was dit de grootste uitbarsting in de historische tijd. De vulkaan verloor ongeveer een derde van zijn oorspronkelijke hoogte; van circa 4200 meter naar ongeveer 2800 meter. Er ontstond een krater van zes kilometer in doorsnede.

Gevolgen[bewerken]

De gevolgen van de eruptie waren desastreus. Het directe dodental wordt geschat op 10.000 mensen. Ook de flora en fauna werd ernstig aangetast. Doordat de uitbarsting de oogst vernietigde, ontstond op Soembawa een grote hongersnood die gepaard ging met diarree en koortsen. De gevolgen van de uitbarsting bleven niet tot Soembawa beperkt. Vooral de nabijgelegen eilanden Bali en Lombok werden door hevige asregens getroffen, met ook op die eilanden mislukte oogsten en hongersnood tot gevolg. Hongersnood en ziekten kostten aan nog eens tienduizenden (schattingen variëren van 37.000 tot 82.000) mensen het leven.

Recente studies tonen aan dat de gevolgen nog veel groter waren dan gedacht. De vulkaanuitbarsting beïnvloedde het weer wereldwijd en veroorzaakte hongersnoden door mislukte oogsten, tot in Europa en Canada aan toe. Het jaar 1816 kwam bekend te staan als het jaar zonder zomer. Er bestaat een theorie dat de nederlaag van Napoleon tijdens de Slag bij Waterloo (1815) deels te wijten is aan de uitbarsting van de Tambora. De grote hoeveelheden as in de atmosfeer zouden in 1815 wereldwijd hebben geleid tot klimaatveranderingen, waaronder zware regenval tijdens de slag om Waterloo. De artillerie van Napoleon liep vast in de resulterende modder, waardoor zij niet tijdig kon worden ingezet.

Zoals ook bij Pompeï het geval was, is een heel dorp door de lava bedekt geraakt en hierdoor bijna volledig intact bewaard gebleven. Er worden opgravingen gedaan om de snelheid van de dodelijke werking van vulkanen te bestuderen. Verder wordt de cultuur van de bevolking bestudeerd.