Techniek Toernooi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het Techniek Toernooi is een techniekwedstrijd voor alle groepen van de basisschool.

Elk schooljaar organiseert de Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV) het Techniek Toernooi voor leerlingen van het Primair Onderwijs. Alle groepen kunnen meedoen, per (combinatie) groep zijn er wedstrijdonderdelen die aansluiten bij het leeftijdniveau. Met het Techniek Toernooi wil de NNV bètavakken onder de aandacht brengen van het basisonderwijs als spannend, leuk en leerzaam, én essentieel voor onze kennissamenleving. Het toernooi sluit aan op het inmiddels verplichte vak Techniek op de basisschool.

De wedstrijd begint op school en eindigt voor ongeveer 200 teams met een grote finale ergens in Nederland op de eerste donderdag in juni. Hoogleraren van Nederlandse universiteiten jureren de creaties en prestaties, en wijzen de winnaars aan. Er zijn prijzen voor objectief meetbare prestaties (scheefst, langst, hoogst, snelst) en prijzen voor creativiteit (mooist, slimst, origineelst). De prijzen voor de scholen bestaan uit lesmethodes op het gebied van techniek onderwijs. Bij elk wedstrijdonderdeel hoort een lesbrief. Dit lesmateriaal is gemaakt door wetenschappers en onderwijsspecialisten, en getest door studenten van de technische universiteiten. De lesbrieven sluiten aan bij de kerndoelen voor het Primair Onderwijs en kunnen worden gedownload van de website van het toernooi.

Het Techniek Toernooi vond voor het eerst plaats in 2005. Het was toen 100 jaar geleden dat Albert Einstein enkele van zijn meest spraakmakende onderzoeken publiceerde. Om deze belangrijke gebeurtenis te herdenken riepen de Verenigde Naties 2005 uit tot internationaal World Year of Physics. Overal in de wereld werd dat gevierd met activiteiten gericht op een breed publiek en op het onderwijs. In Nederland verzorgde de NNV deze activiteiten en festiviteiten, met voor het Primair Onderwijs het Techniek Toernooi en voor de onderbouw van het Voortgezet Onderwijs de Eureka!Cup.

Sedert eind 2012 is er nu ook de samenwerking met het Techniek Toernooi in Vlaanderen via de Vlaamse Jeugd Technologie Olympiade.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]