Il Federale

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf The Fascist (film))
Il Federale
De uitslover
Scène uit Il Federale
Alternatieve titel(s) The Fascist
Regie Luciano Salce
Producent Dino de Laurentiis
Scenario Franco Castellano
Giuseppe Moccia
Luciano Salce
Hoofdrollen Ugo Tognazzi
Georges Wilson
Mireille Granelli
Muziek Ennio Morricone
Montage Roberto Cinquini
Cinematografie Erico Menczer
Première 5 augustus 1961
Genre oorlogskomedie, satire
Speelduur 100 min
Taal Italiaans
Land Vlag van Italië Italië
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Il Federale (De uitslover) is een Italiaanse komische film in zwart-wit uit 1961, met Ugo Tognazzi, Georges Wilson en Mireille Granelli in de hoofdrollen. Deze satire op het Italiaanse fascisme werd geregisseerd door Luciano Salce. Het is de eerste film waarvoor Ennio Morricone de muziek schreef.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog. De geallieerden rukken op naar Rome. Iedereen verwacht spoedig de val van het fascistische regime, behalve de naïeve sergeant Primo Arcovazzi (Ugo Tognazzi). Hij krijgt de opdracht om professor Ermino Bonafé (Georges Wilson) te arresteren, die door het verzet is aangewezen om eerste minister te worden in de nieuwe regering na de bevrijding. Als Arcovazzi in zijn opdracht slaagt zal hij bevorderd worden tot officier (Federale) in het fascistisch leger. Dat gaat niet van een leien dakje; de professor ontsnapt meer dan eens en Arcovazzi moet zich uitsloven om hem alsnog met zijn gammele motorfiets naar Rome te brengen. Tijdens hun dolle avonturen ontstaat er zowaar een band tussen de professor en zijn niet zo snuggere tegenstander.

Wanneer ze in Rome aankomen is de stad al door de geallieerden bevrijd. De domme Arcovazzi denkt eerst dat de geallieerden krijgsgevangenen zijn van de Duitsers. In zijn nieuwe fascistische uniform van "Federale" paradeert hij door de stad en wordt aangevallen door een menigte die hem dreigt te lynchen. De professor wil dat echter niet laten gebeuren en hij slaagt er op het nippertje in om Arcovazzis leven te redden.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]