Gewone eikenvlekmot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Tischeria ekebladella)
Gewone eikenvlekmot
Gewone eikenvlekmot
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Lepidoptera (Vlinders)
Familie:Tischeriidae (Vlekmineermotten)
Geslacht:Tischeria
Soort
Tischeria ekebladella
(Bjerkander, 1795)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De gewone eikenvlekmot (Tischeria ekebladella) is een vlinder uit de familie vlekmineermotten (Tischeriidae). De wetenschappelijke naam is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1795 door Bjerkander.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De spanwijdte is 8-11 mm. Voorvleugels diep okergeel, overgoten met fuscous naar de achterkant en top van de costa. Achtervleugels vrij donkergrijs. Het lijkt sterk op Tischeria dodonea. Bepaalde identificaties vereisen onderzoek van de genitaliën. Volwassenen zijn op de vleugel van mei tot juni, afhankelijk van de locatie.

Levenswijze[bewerken | brontekst bewerken]

De larven voeden zich met Castanea mollissima, C. sativa en verschillende soorten Quercus. Ze ontginnen de bladeren van hun waardplant. De mijn bestaat uit een melkwitte bovenzijdige blaasmijn, soms met een oranje tint. Er is geen spoor van een voorafgaande gang. De binnenkant is bekleed met zijde, maar de mijn blijft volledig vlak. De larve maakt een schijfvormige cocon, waar hij rust als hij niet aan het eten is. De mijn bevat vrijwel geen frass, die wordt verwijderd door een snee in de bovenepidermis nabij de rand van de mijn. De verpopping vindt plaats in de mijn.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De soort komt voor in Europa.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]