Tony Malaby

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tony Malaby
Tony Malaby
Algemene informatie
Geboren Tucson, 1964
Geboorteplaats TucsonBewerken op Wikidata
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1960 tot heden
Genre(s) jazz
Beroep muzikant
Instrument(en) saxofoon
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Tony Malaby (Tucson, 1964)[1][2] is een Amerikaanse jazzsaxofonist.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Malaby groeide op in Tucson en bezocht vanaf 1990 het William Paterson College in New Jersey. Hij ontmoette in New York de organist Joey DeFrancesco, als wiens sideman hij een jaar lang werkte. Vervolgens werkte hij met meerdere bands en muzikanten, waaronder Charlie Hadens Liberation Music Orchestra[3], Paul Motians Electric Bebop Band[4], Mark Helias' Open Loose[5] en Fred Herschs kwintet en zijn Walt Whitman project, bovendien met Mario Pavone, Bobby Previte, Tom Varner, Marty Ehrlich, Sunna Gunnlaugs, Mark Dresser en Kenny Wheeler. Tijdens deze periode begon ook zijn samenwerking met Michael Formanek in een band met Tom Rainey en Marty Ehrlich.

In 1993 verscheen zijn eerste album Cosas als co-leider met Joey Sellers en Michael Formanek. In 1996 nam hij met de trompettist Dave Scott de cd Quartet op. In 2000 verscheen zijn eerste eigen album Sabino. Er volgden Apparitions (met Tom Rainey, Michael Sarin en Drew Gress, 2003), Alive in Brooklyn (opname uit het Barbès (Brooklyn), met Angelica Sanchez en Tom Rainey, 2004) en Adobe (met Drew Gress en Paul Motian, 2004).

Op zijn album Paloma Recio wijdde hij zich naast eigen composities, die hij vertolkte met Ben Monder, Eivind Opsvik en Nasheet Waits, aan de Musica Calada van Frederic Mompou. In zijn trio Tamarindo speelde hij in 2012 met William Parker en Nasheet Waits resp. Mark Ferber. In 2014 bracht hij het album Somos Agua uit. Malaby woont in New Jersey. In 2017 bracht hij bij Clean Feed Records het album New Artifacts uit met Mat Maneri en Daniel Levin.