Torenlaan 32-50

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Torenlaan 32-50
Torenlaan 46 (2013)
Locatie
Locatie Torenlaan, Baarn
Coördinaten 52° 12′ NB, 5° 17′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie woonhuizen
Bouw gereed 1931
Bouwinfo
Architect G.J. Rutgers
Erkenning
Monumentstatus Gemeentelijk monument
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De vijf dubbele woningen aan de Torenlaan 32-50 vormen een gemeentelijk monument in Baarn in de provincie Utrecht.

De huizen aan de Torenlaan werden in 1931 ontworpen voor J.G. Brouwer door architect G.J. Rutgers. Er zijn drie typen: In het midden type A, aan weerszijden daarvan type B en helemaal links en rechts type C. Door de aanleg van een verdiepte voortuin kregen alle huizen een meer monumentaal aanzien.

Type A (nummers 40-42)[bewerken | brontekst bewerken]

Het middelste huis met nummer 40-42 heeft een symmetrische voorgevel die bestaat uit twee puntgevels met erkers plus balkon. De ingangen zijn in de zijgevel.

Type B (nummers 36-38 en 44-46)[bewerken | brontekst bewerken]

Type B bestaat uit één en twee bouwlagen: in het midden is de dubbele woning een laag hoger opgetrokken. Op die verdieping bevinden zich twee driezijdige erkers. Aan de linker- en rechterzijde van het middendeel is een kleine veranda die wordt overkapt door een deel van het zadeldak.

Type C (nummers 32-34 en 48-50)[bewerken | brontekst bewerken]

De buitenste blokken hebben een asymmetrische voorgevel en hebben een naar voren geplaatste afgeronde vleugel. Het dak heeft verschillende vormen daktegels boven deze vleugel en eindigt in een kegelvorm die aansluit op de topgevel. Opvallend is de grote schoorsteen naast de vleugel. De buitenste blokken vormen een soort visuele afsluiting van de vijf dubbele huizen. In het midden van de gevel is een veranda-achtige uitbouw.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]