Treinongeval bij Bad Aibling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Treinongeval bij Bad Aibling
Locatie van het treinongeval bij Bad Aibling
Plaats Bad Aibling
Coördinaten 47° 51′ NB, 12° 2′ OL
Datum 9 februari 2016
Tijd 6.48 uur
Locatie Bayerische Oberlandbahn tussen spoorweghalte Bad Aibling Kurpark en station Kolbermoor
Ramptype treinbotsing
Doden 12
Gewonden ruim 80
Treinongeval bij Bad Aibling (Beieren)
Treinongeval bij Bad Aibling
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij
Treinongeval bij Bad Aibling
Mangfalltalbahn
DB 5622 Holzkirchen - Rosenheim
SPLa van Holzkirchen
vBHF 27,8 Bad Aibling 448 m
SPLe
BUE
STR enkelsporig traject
HST 28,6 Bad Aibling Kurpark
BUE
STR Rioolwaterzuivering; enkelsporig traject
INCIDO 30,3 Ongevallocatie
STR enkelsporig traject
BUE
SPLa
vBHF 33,0 Kolbermoor
SPLe naar Rosenheim

Het treinongeval bij Bad Aibling is een spoorwegongeval op de spoorlijn Holzkirchen - Rosenheim van de Bayerische Oberlandbahn (BOB) waarbij op 9 februari 2016 om 6.48 uur twee Stadler FLIRT-treinstellen van spoorwegmaatschappij Meridian op het enkelsporige traject tussen de spoorweghalte Bad Aibling Kurpark en het station van Kolbermoor in een bocht aan volle snelheid in tegengestelde rijrichtingen frontaal op elkaar gebotst zijn.

Ongeval[bewerken | brontekst bewerken]

De frontale botsing tussen de treinen M 79505 en M 79506 deed zich voor bij kilometerpaal 30.3, op een spoorwegsectie gelegen parallel aan het Mangfallkanaal, een gekanaliseerd deel van de Mangfall, dicht bij de zuiveringsinstallatie Klärwerk Bad Aibling van de stad Bad Aibling. Van de ongeveer 150 mensen op de trein overleden er elf en waren er meer dan tachtig gewond, van wie sommigen ernstig. Een van de gewonden overleed enkele maanden later alsnog, waarmee het totaal aantal doden op twaalf kwam. De dodelijke slachtoffers zijn de twee treinbestuurders, twee treinbegeleiders en acht passagiers. Door de voorjaarsvakantie waren in de trein beduidend minder passagiers dan op normale werkdagen en ook geen scholieren of studenten.

Reddingsoperatie[bewerken | brontekst bewerken]

In totaal waren ongeveer 675 reddingswerkers ter plaatse, waarvan ongeveer 180 brandweerlieden, 215 Beierse politiebeambten, 50 federale politieagenten, 30 specialisten van de Bundesanstalt Technisches Hilfswerk (THW) en 200 reddingswerkers van het Bayerisches Rotes Kreuz (BRK), het Deutsche Lebens-Rettungs-Gesellschaft (DLRG), de Wasserwacht en de Bergwacht. Er waren in totaal 15 helikopters ingezet van politie en hulpdiensten, sommige daarvan uit Oostenrijk. Het ongeval deed zich voor in het moeilijk toegankelijke Stuckenholzbos, dat alleen toegankelijk is via een smalle dijk tussen de rails en het Mangfallkanaal. Dit bemoeilijkte het reddingswerk in aanzienlijke mate, wat ook de reden was waarom de slachtoffers werden gered met behulp van boten, lieren en helikopters.

Spoorinfrastructuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het baanvak is een enkelsporige hoofdlijn van DB Netz AG. De hele sectie met inbegrip van de stations Bad Aibling en Kolbermoor wordt bestuurd door het seinhuis van het station Bad Aibling, en is beveiligd met een NX-beveiliging van het type Sp Dr S60. De route Holzkirchen–Rosenheim is volledig voorzien van het treinbeïnvloedingssysteem PZB 90, grondig aangepast eind 2012 na het onderzoek volgend op het treinongeval bij Hordorf. Volgens Deutsche Bahn was de infrastructuur een week eerder nog volledig gecontroleerd en functioneerde op dat moment correct. Op de plaats van het ongeluk geldt een topsnelheid van 100 km/u.

Ritschema[bewerken | brontekst bewerken]

De kruising van de twee treinen vindt volgens het standaard ritschema plaats in het station van Kolbermoor, waar trein M79.506 5 minuten halt houdt (van 6.40 tot 06.45 uur), terwijl trein M79.505 na zijn normale aankomst om 6.44 uur de rit kan verderzetten. Op 9 februari 2016 echter had trein M79.505 vier minuten vertraging. Trein M79.506 reed volgens het passagiersinformatiesysteem wel op tijd het station van Kolbermoor uit op het enkelsporig traject.

Rollend materiaal[bewerken | brontekst bewerken]

De twee betrokken treinstellen zijn Stadler FLIRT-treinen van Meridian. Het betreft de driedelige ET 355 en de zesdelige ET 325.

Gerechtelijk onderzoek[bewerken | brontekst bewerken]

Uit zowel technisch onderzoek als strafrechtelijk onderzoek werd de conclusie getrokken dat de verantwoordelijke treindienstleider ernstige fouten had gemaakt. Mogelijk was hij ook afgeleid, doordat hij enkele minuten voor het incident nog op zijn mobiele telefoon een computergame had gespeeld. Hij maakte ook fouten bij het intoetsen van de instructies voor de betrokken treinbestuurders. Wegens onder andere dood door schuld werd de man, die het gamen bekend had, tot 3 jaar en 6 maanden gevangenisstraf veroordeeld.