U-Bahn-Station Großfeldsiedlung

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Großfeldsiedlung
De zuidelijke toegang bij de Dopschstraße
Algemeen
Opening 2 september 2006
Constructie
Type Ondiep gelegen zuilenstation
Route
LijnRichtingVolgend station
LeopoldauLeopoldau
OberlaaAderklaaer Straße
Overig openbaarvervoer
Buslijn(en) 28A en 29A
Ligging
District Floridsdorf
Coördinaten 48° 16′ NB, 16° 27′ OL
U-Bahn-Station Großfeldsiedlung (Wenen)
U-Bahn-Station Großfeldsiedlung
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Großfeldsiedlung is een metrostation in het district Floridsdorf van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Het station werd geopend op 2 september 2006 en wordt bediend door lijn U1. Het station is genoemd naar de woonwijk Großfeldsiedlung rond het station die tussen 1966 en 1973 werd gebouwd. Dit socialewoningbouwproject voor 30.000 inwoners en de Großfeldstraße zijn genoemd naar de vroegere naam van het gebied; Das große oder lange Feld.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 26 januari 1968 werd besloten om een metronet in Wenen aan te leggen met drie lijnen waaronder de U1 tussen Reumannplatz en Praterstern[1]. De nadere uitwerking van het metronet, de U-Bahn-Netzvariante M[2] uit 1970, omvatte een veel groter net met verlengingen die pas later zouden worden toegevoegd. De U1 zou daarin het noordelijke eindpunt krijgen bij station Großfeldsiedlung dat echter op ruim 700 meter van de wijk bij het kruispunt Wagramer Straße/Rautenweg was gepland. Het tracébesluit van de verlenging betekende een wijziging van het tracé uit 1970 en het station kwam midden in de wijk.

Ligging en inrichting[bewerken | brontekst bewerken]

Het station ligt onder de Kürschnergasse tussen de Dopschstraße en Gitlbauergasse. Het eilandperron is met de respectievelijke toegangen in deze straten verbonden met liften en vaste trappen. Bij het station zijn ook bushaltes van de lijn 28A en 29A naar station Floridsdorf.