U 220 (Kriegsmarine)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De U 220 was een type XB onderzeeboot (mijnenlegger) van de Duitse Kriegsmarine tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze stond onder bevel van Oberleutnant Bruno Barber en werd tot zinken gebracht op 28 oktober 1943.

De onderzeeër werd in 1943 opgeleverd door de Krupp Germaniawerf in Kiel. Op 26 augustus van dat jaar vertrok het schip vanuit Kiel naar de Noorse stad Bergen. De eerste - en uiteindelijk ook laatste - missie startte op 8 september, toen de onderzeeër met 56 bemanningsleden aan boord vertrok voor een mijnenlegging-patrouille. Op 9 oktober legden ze 66 magnetische SMA-mijnen voor de kust van St. John's, Newfoundland. Op 16 oktober sloegen twee bemanningsleden -bootsman Georg Koerner en Gerhard Lange - overboord, waarna ze als vermist werden opgegeven. Aan boord bevonden zich nu nog 54 man.

De onderzeeër verging op 28 oktober 1943 in de Noord-Atlantische Oceaan, in positie 48°53' N en 33°30' W, door dieptebommen van twee Grumman TBF Avenger torpedobommenwerpers en Grumman F4F Wildcat jachtvliegtuigen van het Amerikaanse escorte-vliegdekschip USS Block Island. Hierbij verloren alle 54 man het leven. Bij dezelfde aanval werd ook een U-boot-tanker tot zinken gebracht.