Unico

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Unico
ユニコ
(Yuniko)
Doelgroep Shojo
Genre Fantasy
Manga
Mangaka Osamu Tezuka
Uitgever Sanrio
Publicatie in Ririka
Originele publicatie November 1976 – Maart 1979
Delen 2
Film: 'Unico: Black Cloud and White Feather'
Regie Toshio Hirata
Producer Shintaro Tsuji
Schrijver Masaki Tsuji
Studio Tezuka Productions
Première Vlag van Japan 5 april 1979
Lengte 25 minuten
Film: 'The Fantastic Adventures of Unico'
Regie Moribi Murano
Producer Masao Maruyama
Tsunemasa Hatano
Schrijver Masaki Tsuji
Studio Madhouse
Première Vlag van Japan 16 juli 1983
Lengte 90 minuten
Film: 'Unico in the Island of Magic'
Regie Moribi Murano
Producer Masao Maruyama
Tsunemasa Hatano
Schrijver Masaki Tsuji
Studio Madhouse
Première Vlag van Japan 16 juli 1983
Lengte 90 minuten

Unico (ユニコ, Yuniko) is een shojo manga en een animepersonage van Osamu Tezuka. Unico is een baby eenhoorn met een witte vacht en roze manen. Zijn speciale gave is het vrolijk maken van levende wezens.

Unico's vriendjes zijn onder meer Beezle de Schotse duivel, Chao het naïeve kleine katje dat een mensenmeisje wil zijn en magie wil leren, een pittige kleine Sfinx en een groothartig mensenmeisje genaamd Cheri.

Unico verscheen in verscheidene stripverhalen van Tezuka. Unico's verhalen hebben doorgaans een ecologische boodschap. De oorspronkelijke Unico manga werd gepubliceerd in het Ririka (Lyrica) tijdschrift van Sanrio, dit van 1976 tot 1979. In 1984 werd de strip opnieuw uitgegeven door Shogakukan als onderdeel van een educatief tijdschrift voor kinderen.

Unico kende verscheidene animatiefilms:

  • Unico: Black Cloud and White Feather (Tezuka Productions, 1979).
  • The Fantastic Adventures of Unico (Madhouse, 1981).
  • Unico in the Island of Magic (Madhouse, 1983).
  • Saving Our Fragile Earth.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Unico's gave om anderen blij te maken brengt hem in de problemen: de goden vinden dat enkel zij recht hebben op een gave die de emoties van andere wezens kan beïnvloeden. De goden sturen daarom de Westenwind naar de aarde om Unico te verbannen naar de Heuvel der Vergetelheid. De Westenwind heeft echter medelijden met Unico en weigert het gebod van de goden. Dit maakt de goden woedend. Ze sturen de Nachtwind naar de aarde om Unico gevangen te nemen. Telkens wanneer de goden Unico vinden, wist de Westenwind Unico's geheugen en brengt hij het eenhoorntje naar een andere locatie om hem te beschermen van zijn vijanden.

In de film uit 1979 is Unico het huisdier van Psyche, het mooiste sterfelijke meisje op Aarde, en bracht hij haar eeuwig geluk. Venus werd echter jaloers op Psyche vanwege haar schoonheid en kidnapte Unico om Psyche ongelukkig te maken. Venus droeg de Westenwind op om Unico te kidnappen en zijn geheugen te wissen.