VBScript

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

VBScript is een scripttaal, ontwikkeld door Microsoft. De taal is een subset van Visual Basic (VB). VBScript werd vooral aangewend door systeembeheerders die in de taal een krachtiger hulpmiddel vinden voor automatisering dan de batch-bestanden die sinds de jaren 70 bestaan. Tegenwoordig is er een nieuw alternatief op de aloude opdracht-prompt, Powershell, die nu standaard wordt meegeleverd sinds Windows 7.

VBScript kan worden gebruikt in Active Server Pages in een webomgeving. De code kan ook op zichzelf worden uitgevoerd op het Windows-platform met behulp van wscript.exe in een GUI-omgeving of cscript.exe in een CLI-omgeving. De broncode kan worden opgeslagen in de volgende extensies ".vbs", ".vbe", ".wsf" en ".wsc" (Als component voor een script in XML vorm). Ook is er de mogelijkheid om de wscript.exe instellingen geautomatiseerd te veranderen met een ".wsh" bestand. De taal kan ook gebruikt worden in de webbrowser Internet Explorer als cliënt-sided script en alternatief voor Javascript. Ten slotte kan VBScript gebruikmaken van WMI (Windows Management Instrumentation) en WQL (Windows Management Instrumentation Query Language). De laatste versie van VBScript is versie 6.

Mogelijkheden en beperkingen[bewerken]

VBScript is een scripttaal met een aantal beperkingen. Voor een deel kunnen die beperkingen worden opgelost door gebruik te maken van standaard ActiveX-componenten. VBScript is bijvoorbeeld niet geschikt om met binaire bestanden (ter onderscheid van tekstbestanden) te werken. Door gebruik te maken van de ADODB.Stream, ADODB.Recordset en Microsoft.XMLDOM componenten is echter bijna alles mogelijk.

Gegevenstypes in VBScript[bewerken]

VBScript kent geen echte gegevenstypes, alle gegevenstypes zijn Variant. Daaronder zijn er wel subtypen gedefinieerd. Dat levert soms problemen op als VBScript communiceert met een DLL die echte datatypes gebruikt [1].

Vanaf versie 5 kunnen in VBScript ook Classes worden gedefinieerd, maar van object-georiënteerd programmeren is geen sprake.

(dit zijn subtypen, geen echte datatypen)

Constante Waarde Engelse naam
vbEmpty 0 Empty (uninitialized)
vbNull 1 Null (no valid data)
vbInteger 2 Integer
vbLong 3 Long integer
vbSingle 4 Single-precision floating-point number
vbDouble 5 Double-precision floating-point number
vbCurrency 6 Currency
vbDate 7 Date
vbString 8 String
vbObject 9 Automation object
vbError 10 Error
vbBoolean 11 Boolean
vbVariant 12 Variant (used only with arrays of Variants)
vbDataObject 13 A data-access object
vbByte 17 Byte
vbArray 8192 Array

Hello world[bewerken]

Dit is een voorbeeld van een VBScript. Om het uit te voeren moet het worden opgeslagen als een .vbs-bestand.

x=MsgBox("Typ hier je tekst",16+2,"hier de titel")
 
Het warningteken
16 = een rode cirkel met een kruis erin
32 = een blauwe cirkel met een vraagteken
48 =een gele driehoek met een uitroepteken
64 =  een blauwe cirkel met een uitroepteken
 
De knoppen
0 = OK
2 = stoppen en afbreken
3 = ja en nee

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties