Van Rosenthal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Van Rosenthal is een Nederlands adellijk geslacht, dat bloeit in de tak Bosch van Rosenthal. Telgen voeren de titel ridder, die uitzonderlijkerwijs niet vóór maar midden in de geslachtsnaam staat: Bosch ridder van Rosenthal, Nedermeyer ridder van Rosenthal. De tak Nedermeyer van Rosenthal is in 1938 uitgestorven.

Geschiedenis[bewerken]

De stamreeks begint met Conrad von Rosenthal die in 1600 te Speyer werd geboren. Hij was keizerlijk notaris te Aspel in Kleef.

Keizer Jozef II verhief op 4 februari 1788 Johann Caspar en zijn halfbroers Heinrich Bernhard Friedrich en Johann Conrad von Rosenthal tot ridders van het Heilige Roomse Rijk met de titel Edler von Rosenthal. Een tak in het huidige Noordrijn-Westfalen werd op 1 augustus 1829 opgenomen in de Pruissische adel. Bij Koninklijk Besluit van 21 september 1834 werd Johan Theodoor Hendrik Nedermeyer von Rosenthal ingelijfd in de Nederlandse adel, met de titel van ridder op alle wettige mannelijke afstammelingen. Bij Koninklijk Besluit van 27 februari 1843 werd Lodewijk Hendrik Nicolaas Bosch van Rosenthal ingelijfd in de Nederlandse adel, met de titel van ridder op alle wettige mannelijke afstammelingen.

Bekende telgen[bewerken]

Bronnen[bewerken]