Verdrag van Chaguaramas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verdrag van Chaguaramas
Treaty of Chaguaramas
Verdragstype internationaal
Onderwerp Economische gemeenschap, buitenlands beleid, functionele samenwerking
Rechtsgebied Caricom-landen
Ondertekend 4 juli 1973
(herzien in 2001)
In werking getreden 1 mei 1974
Voorafgegaan door CFTA
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Het Verdrag van Chaguaramas is het oprichtingsverdrag van de Caribische Gemeenschap en Gemeenschappelijke Markt (Caricom). Het werd op 4 juli 1973 in Chaguaramas, Trinidad en Tobago, ondertekend door Barbados, Guyana, Jamaica en Trinidad en Tobago en trad in werking op 1 augustus 1973. Het verdrag verving per 1 mei 1974 de Caribische Vrijhandelsassociatie (Caribbean Free Trade Association; CFTA). Het Herziene Verdrag van Chaguaramas werd in 2001 ondertekend en creëerde de Caricom Interne Markt en Economie (CSME). Naast economische kwesties wordt buitenlands beleid en functionele samenwerking gecoördineerd.

Het Caribbean Regional Information and Translation Institute (CRITI) leverde in 2013 de Nederlandse vertaling van het verdrag op[1] en in 2016 de vertaling in het Frans.[2]

Caricom Dag[bewerken | brontekst bewerken]

De Caricom Dag wordt op de eerste maandag van juli in Guyana gevierd om de ondertekening van dit verdrag te herdenken. In Cuba wordt op 8 december de CARICOM-Cuba-dag gevierd om de diplomatieke banden tussen de Caricom en Cuba te vieren.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]