Verkeerd verbonden (hoorspelen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Verkeerd verbonden is de titel van drie verschillende Nederlandse hoorspelen.

Hoorspel uit 1962[bewerken | brontekst bewerken]

Een verhaal dat in 1959 verfilmd werd door Vernon Cambell Sewell en op 7 februari 1962 door de BBC als hoorspel werd uitgezonden. De Süddeutscher Rundfunk zond het al eerder uit, op 8 november 1960, onder de titel Falsch verbunden. De AVRO was er echter als eerste bij en bracht het op maandag 10 januari 1955. De vertaling was van Alfred Pleiter en de regie berustte bij Dick van Putten. Het duurde 62 minuten.

Rolbezetting[bewerken | brontekst bewerken]

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Aloysius, Max en Dikke Lou vormen een dievenbende: geharde professionals die hun werkjes snel en efficiënt opknappen. Nu hebben ze een nieuw werkje gepland (ze willen een postwagen beroven) en het lijkt een routineklus, maar het loopt nu eens verkeerd af en er wordt een bewaker gedood. De bende haast zich terug naar hun schuilplaats om een nieuw plan te beramen. Heeft niemand hen gezien? Werden ze door niemand geïdentificeerd? Zijn ze niet gevolgd? Plots rinkelt de telefoon. De beller is Miss Crystal, een vrouw van middelbare leeftijd, en die blijkt verkeerd verbonden te zijn. Of niet? Aloysius, de leider, geraakt ervan overtuigd dat Miss Crystal meer afweet van de roofoverval. Nu moeten ze haar vinden en het zwijgen opleggen.

Hoorspel uit 1966[bewerken | brontekst bewerken]

Dit is hetzelfde verhaal als het hoorspel uit 1962. Mia Steinebach vertaalde het en de VARA zond het uit op zaterdag 5 februari 1966 (met een herhaling op zaterdag 4 februari 1967). De regisseur was Jan C. Hubert. De uitzending duurde 39 minuten.

Rolbezetting[bewerken | brontekst bewerken]

Hoorspel uit 1975[bewerken | brontekst bewerken]

Reeds in 1943 was het een succes in Amerika. In 1948 werd het met Barbara Stanwyck en Burt Lancaster verfilmd onder de titel Sorry, Wrong Number. Falsch verbunden werd op 16 juli 1949 door Nordwestdeutscher Rundfunk uitgezonden. J.C. van der Horst vertaalde het en de AVRO zond het uit op donderdag 18 december 1975. De regisseur was Hero Muller. Het hoorspel duurde 29 minuten.

Rolbezetting[bewerken | brontekst bewerken]

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Een rijke erfgename, die wegens een psychosomatische ziekte aan haar bed is gekluisterd, hoort bij toeval een vreemd telefoongesprek. Ontzet hoort ze hoe twee mannen een moord beramen op een ernstig zieke vrouw. Opgewonden brengt ze de politie op de hoogte, maar die gelooft haar niet. Na een tweede mysterieus telefoontje wordt haar duidelijk, dat niemand anders dan zijzelf vermoord zal worden.

Andere verwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]