Verloskunde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een vrouw baart op een baarstoel. Tekening uit 1513.

Verloskunde of obstetrie is de verzamelnaam voor alle kennis rondom de zwangerschap, de bevalling en het kraambed (de eerste tien dagen na de bevalling). Hoewel de verloskunde een onderdeel is van de gezondheidszorg wordt in Nederland uitgegaan van het natuurlijke karakter van zwangerschap en geboorte: bevallen wordt beschouwd als een natuurlijk gebeuren dat thuis kan worden begeleid. Met het uitgangspunt dat zwangerschap en bevalling natuurlijke processen (en niet een medisch probleem) zijn, neemt Nederland in de wereld een bijzondere plaats in. Sinds enkele jaren bestaat er een trend waarbij steeds meer vrouwen in het ziekenhuis (willen) bevallen zonder dat hiervoor een medische indicatie is[bron?].

Betrokkenen in de keten van verloskundige zorg[bewerken]

  • De eerste lijn voor thuisbevalling of eventueel ziekenhuisbevalling (plaatsindicatie): huisarts of eerstelijns verloskundige.
  • De tweede (perifeer ziekenhuis) en derde (academisch ziekenhuis) lijn: gynaecoloog of eventueel tweedelijns verloskundige, samen met kinderartsen leveren neonatale zorg (zorg voor de pasgeborene).

Om goede perinatale zorg te kunnen leveren is samenwerking en overleg nodig tussen verschillende disciplines en de eerste en de tweede/derde lijns zorg.

Verder werken er nog de:

Bronnen[bewerken]

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek