Verwaltungsgemeinschaft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Met de term Verwaltungsgemeinschaft (meervoud: Verwaltungsgemeinschaften) worden samenwerkingsverbanden bedoeld in de Duitse deelstaten Baden-Württemberg (officieel Vereinbarte Verwaltungsgemeinschaft), Beieren, Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen. Het begrip wordt ook gebruikt voor niet gebiedsafhankelijke samenwerkingsverbanden van publieke diensten. Een goed voorbeeld hiervan is de Verwaltungsgemeinschaft tussen de Duitse Hogeschool van de Federale Overheid voor Openbaar Bestuur en de Bondsacademie voor Openbaar Bestuur.

In Baden-Württemberg kan de naam Verwaltungsgemeinschaft ook worden vervangen door de term Gemeindeverwaltungsverband.

In 2011 zou de Verwaltungsgemeinschaft als bestuursvorm ophouden te bestaan in Saksen-Anhalt, echter door een gerechtelijke uitspraak in februari 2013, is de opheffing van de Verwaltungsgemeinschaft Gernrode/Harz ongeldig verklaard[1].

Structuur[bewerken]

Verwaltungsgemeinschaften bestaan uit meerdere gemeenten uit hetzelfde district. De samenwerkingsverbanden hebben een eigen politieke vertegenwoordiging inclusief een voorzitter, die in sommige samenwerkingsverbanden de titel burgemeester voert. In Baden-Württemberg wordt de taak van voorzitter van het samenwerkingsverband waargenomen door de burgemeester van de "vervullende gemeente" (de hoofdplaats van het samenwerkingsverband). In Thüringen bestaan zowel Verwaltungsgemeinschaften als "vervullende gemeenten".

Taken[bewerken]

Dit openbaar lichaam voert voor de deelnemende gemeenten een aantal gemeentelijke taken uit. Tot de taken behoren onder meer: maken van bestemmingsplannen, afvalwaterzuivering (dit is in Nederland de taak van een waterschap), geldmiddelenbeheer, of beheer van kerkhoven en samenwerking op het gebied van het brandweerwezen. Ook kunnen beheerstaken en beheer van geldmiddelen voor het stichten en onderhouden van basisscholen, wegen, bibliotheken, sporthallen en andere openbare gebouwen tot het takenpakket behoren. Het precieze takenpakket wat het samenwerkingsverband van de gemeenten overneemt wordt bepaald in de instellingsbeschikking van het samenwerkingsverband door het betreffende deelstaatparlement.

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties