Vrijmetselaarsloge L'Age d'Or

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
L'Age d'Or
Algemeen nut beogende instelling
Het gebouw van de loge
Obediëntie Grootoosten der Nederlanden
Logenummer 235
Kleur(en)  (Ponceaurood)
Geschiedenis
Constitutie 1758, 1963
Opheffing 1770
Structuur
Zetel Vlag van Nederland Leiden
Motto 'Aureum seculum redivivum'
(De Gouden Eeuw herleefd)
Ledenaantal 50
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij
Zegel van de Achtbare Loge l’Age d’Or, nr. 235 onder het Grootoosten der Nederlanden.

De vrijmetselaarsloge L'Age d'Or is een vrijmetselaarsloge in Leiden en is onderdeel van de Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden (G.O.N.).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Vrijmetselaarsloge L’Age d’Or is aanvankelijk opgericht in 1758. De naam verwijst niet naar de Gouden Eeuw zoals de 17e eeuw wordt aangeduid, maar naar de Gouden Eeuw uit de mythologie: de paradijselijke begintijd die aan het einde der tijden zal herleven als Astrea, godin der gerechtigheid, op aarde terugkeert. Dit weerklinkt ook in het motto van de loge: Aureum seculum redivivum.[1] In 1770 is de loge samengegaan met de andere Leidse loge La Vertu. In 1963 is L’Age d’Or, onder andere door enkele leden van de loge La Vertu, als zelfstandig werkende loge heropgericht met rangnummer 235. De beide loges hebben nu nog een goede band en maken gebruik van hetzelfde gebouw. In dat gebouw is onder andere ook een gemengde loge en een loge van weefsters gevestigd. Daarnaast is er vrijmetselaarsloge voor uitsluitend vrouwen in oprichting die het gebouw ook zal gebruiken.

Op dit moment is L'Age d'Or met zo'n 50 leden uit de Leidse regio actief als een bijzondere vrijmetselaarsloge. De heroprichting in 1963 kwam voort uit de wens van een groep leden om niet meer elke week samen te komen, gewoon omdat men de tijd daar niet voor had. Ook nu nog komt de loge eens in de twee weken bijeen. Ook werd bij de heroprichting afgezien van de in de Nederlandse vrijmetselarij gebruikelijke compartities (voordrachten). In plaats daarvan werd gericht op de zorgvuldige uitvoering van het ritueel (ceremonie) bij iedere bijeenkomst. Een goed uitvoering van de ceremoniën wordt ook nu nog als een belangrijk streven gezien door de leden van L’Age d’Or. Iedere ceremonie sluiten zij af met een gezamenlijk diner, welke ook in de 'stijl der vrije metselaren' wordt gehouden.

Lidmaatschap[bewerken | brontekst bewerken]

Het lidmaatschap staat open voor iedere man van 18 jaar en ouder, ongeacht geloof, afkomst of geaardheid. Vrijmetselarij is geen religie. Daarom hoeft men niet persoonlijk te geloven in een god. Er wordt wél van leden verwacht dat zij in hun leven een hoog beginsel hebben, een moreel-ethisch toetsingskader in het leven. Als iemand lid wil worden moet hij de beginselverklaring van de Orde van harte kunnen onderschrijven. Omdat de loge L’Age d’Or onder de koepelorganisatie de Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden valt, wordt iemand dus lid van twee organisaties. Tweemaal per jaar worden er open avonden gehouden.