Wakala

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wakala
Algemene informatie
Locatie Vlag van België Bellewaerde, Ieper
Themagebied Canada
Type Stalen achtbaan
Model Custom Family Coaster
Bouwer(s) Gerstlauer
Opdrachtgever Stefaan Lemey, Compagnie des Alpes
Status Geopend
Bouw eind 2019 - voorjaar 2020
Opening 1 juli 2020
Kosten € 7,5 miljoen[1]
Thema Kwakwaka'wakw
Eigenschappen
Topsnelheid 50 km/u
Baanlengte 660 m
Baanhoogte 21 m
Inversies 0
Treinen 3
Veiligheidsbeugel Heupbeugel
Capaciteit 20 personen per trein
1000 personen per uur
Wachtrij
Single riders-rij Aanwezig
Website
Wakala op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken
Video van de attractie

Wakala is een stalen familie-achtbaan in het Belgische pretpark Bellewaerde te Ieper, van het type Family Coaster van de Duitse fabrikant Gerstlauer.

De attractie heeft twee liftheuvels waarvan één met versnelling. Op het einde van de rit rijdt de trein tegen een doodlopend stuk baan omhoog boven de vijver om daarna terug te rollen. Onderweg kruist de attractie het parcours van de in 2017 geopende duellerende rodelachtbaan Dawson Duel.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste plannen voor de nieuwe attractie kwamen naar buiten in februari 2019, toen een ingediende bouwaanvraag werd opgemerkt. De attractie is gelegen in het Canadese themagebied, en ligt deels gelegen op het voormalige apeneiland, dat hiervoor na het zomerseizoen van 2019 werd vrijgemaakt. De werktitel van het project luidde Canadacoaster. De achtbaan kruist ook meerdere keren de wandelpaden van het park.

Tijdens de Halloweenperiode was men al klaar met het vrijmaken van de bouwplaats voor de baan en het station. Hiervoor moesten een aantal bomen gerooid worden. Bij het indienen van de oorspronkelijke bouwaanvraag kwam hier nog protest tegen, waarna het park eind februari besliste de aanvraag zelf weer in te trekken.[2] Er werd later, eenmaal er duidelijkheid was op alle nodige punten, een nieuwe aanvraag ingediend, die in september 2019 werd goedgekeurd. Hierna werd meteen met de voorbereidingen begonnen.[3]

De achtbaan zelf werd vervolgens in alle stilte opgebouwd tijdens de winterstop.[4] Op dinsdag 28 januari 2020 werd in een persconferentie de naam en het thema van de attractie onthuld. Op dit persmoment werd ook duidelijk dat het grootste deel van de attractie reeds was opgebouwd.

Wakala werd uiteindelijk pas op 1 juli geopend wegens het coronavirus.