Wapen van Drimmelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Drimmelen voert geen wapen

Het wapen van de gemeente Drimmelen bestaat niet. Daarmee is Drimmelen naast Sittard-Geleen de enige gemeente in Nederland die al langer dan tien jaar na de oprichting geen wapen voert en de enige die geen plannen heeft om dat te gaan doen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente Drimmelen is in 1998 ontstaan door naamswijziging; voorheen heette de gemeente Made. De gemeente is in 1997 ontstaan uit de voormalige gemeente Made en Drimmelen, plus een aantal kleine gemeenten. De oude gemeente Made was per 9 oktober 1795 losgemaakt van de gemeente Geertruidenberg en 1 januari 1811 uitgebreid met het dorp Drimmelen, waardoor de gemeente Made en Drimmelen ontstond. Made voerde tot 16 juli 1817 geen wapen. Het wapen dat werd toegekend, was in de Franse tijd ontworpen en Made (en Drimmelen) heeft het wapen behouden omdat het in de Franse tijd een onafhankelijke gemeente is geworden.[1] In 1947 werd het uitgebreid tot een gedeeld wapen, samen met het wapen van de oude heerlijkheid Drimmelen. Laatstgenoemd wapen bestaat uit drie andreaskruisjes van zilver op een zwart veld.[2]

Zie Wapen van Made en Drimmelen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Verwante wapens[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staan de wapens van de oude gemeente Made en Drimmelen. Er is echter geen continuïteit en voor een wapen voor de huidige gemeente Drimmelen zou een nieuw ontwerp moeten worden ingediend. Voor zover bekend heeft de gemeente dat tot op heden nog niet gedaan en zijn er geen plannen om dat te doen.