West-Europese hittegolf van 2006

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De West-Europese hittegolf van 2006 was een periode van extreem heet weer die eind juni 2006 in West-Europa begon. De getroffen landen waren onder andere Nederland, België, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Italië en Duitsland.

Verscheidene records werden gebroken. In Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk was juli 2006 de warmste maand sinds het begin van de officiële metingen. Volgens de VN werden Nederland en België getroffen door een enorme natuurramp: een hittegolf.

Nederland[bewerken]

Juli 2006[bewerken]

Volgens de KNMI-metingen van 21 juli was juli 2006 de warmste maand ooit in Nederland gemeten. De hoogste temperaturen werden gemeten op 19 juli. Op vele plaatsen (vooral in het zuidoosten) waren de maximumtemperaturen twee weken lang 30 °C of hoger.

Door deze hitte overleden er in deze maand ongeveer 500 tot 1000 meer mensen dan gewoonlijk[1].

De Vierdaagse in Nijmegen werd afgelast na één dag toen een aantal mensen was bezweken door de hitte. Twee mensen overleden die dag aan de gevolgen van een zonnesteek. Toen voor de volgende dagen temperaturen werden voorspeld van 36 °C en hoger, besloot de organisatie de rest van het evenement te annuleren[2].

Op dagen met temperaturen van 30 °C of hoger, en op dagen zonder wind, was het smogniveau hoog.

Nederland had ook te kampen met extreme droogte in de zomer van 2006. In juni en juli regende het nauwelijks. De neerslag in juni was gemiddeld 5 mm, juli was ook zeer droog.

September 2006[bewerken]

September 2006 is de warmste septembermaand sinds het begin van de officiële metingen.

Zie ook[bewerken]

Bronnen en noten