Wikipedia:Arbitragecommissie/Checkuservacature 2024

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Op deze pagina kunnen mensen solliciteren naar de functie van checkuser. De vacaturetekst is hier terug te vinden. Eenieder die meent aan de in de vacature opgestelde eisen te voldoen kan van 28 april 16:00 tot en met 12 mei 16:00 (een periode van twee weken) publiekelijk solliciteren voor deze functie.

  • Een motivatietekst mag hooguit driehonderd woorden omvatten. Langere motivatieteksten worden mogelijk niet gelezen.
  • Dit is geen stem- of discussiepagina. Discussies en vragen zullen naar de daarvoor bedoelde plaats verplaatst worden.
  • Pogingen om deze pagina in een stempagina te veranderen zullen direct verwijderd worden.
  • Mocht iemand van mening zijn dat deze relevante informatie heeft die alleen vertrouwelijk gedeeld kan worden, kan er gemaild worden naar .
  • Sollicitaties buiten de sollicitatieperiode worden alleen in hoogst uitzonderlijke gevallen in behandeling genomen.
  • Kandidaten dienen te voldoen aan de regeling checkusers.

Instructies voor sollicitatie vacature[bewerken | brontekst bewerken]

Volg onderstaande instructies om u kandidaat te stellen.

  1. Als u zich kandidaat wil stellen, verzeker u er dan eerst van dat u aan de voorwaarden voldoet.
  2. Kopieer de volgende tekst en plaats deze onderaan deze pagina (door de pagina te bewerken). Vervang in deze tekst het woord GEBRUIKERSNAAM door uw gebruikersnaam (twee keer) en voeg uw motivatie toe.
    == {{kd|GEBRUIKERSNAAM}} ==
    '''[[Wikipedia:Arbitragecommissie/Checkuservacature 2024/Q&A#GEBRUIKERSNAAM_(overleg_%7C_bijdragen_%7C_blokkeerlogboek_%7C_alle_logboeken_%7C_aantal_bewerkingen)|Vragen en commentaar]]'''

    ''Plaats hier uw motivatie'' --~~~~
  3. Kopieer de volgende tekst en plaats deze onderaan de pagina voor vraag en antwoord. Vervang ook hier GEBRUIKERSNAAM door uw gebruikersnaam (vier keer). Het is verstandig deze pagina hierna goed te volgen, zodat u vragen kunt beantwoorden.
    == {{kd|GEBRUIKERSNAAM}} ==
    '''[[Wikipedia:Arbitragecommissie/Checkuservacature 2024#GEBRUIKERSNAAM_(overleg_%7C_bijdragen_%7C_blokkeerlogboek_%7C_alle_logboeken_%7C_aantal_bewerkingen)|Toelichting]]'''
    ===Commentaar GEBRUIKERSNAAM===
    ...
    ===Vragen aan GEBRUIKERSNAAM===
    #...

Vragen en commentaar

Doorheen de jaren ben ik als moderator regelmatig in aanraking gekomen met vandalen en andere geblokkeerde gebruikers die meenden met sokpoppen aan de toorn van de gemeenschap te kunnen ontsnappen. Omdat ik graag mijn steentje bij zou willen dragen bij het (technisch) onderzoek naar dit soort sokpoppen, meld ik mij graag aan voor het checkuserschap.

Ik ben vertrouwd met de werking van de checkuser tool, de (technische) beperkingen ervan en de procedures rond het gebruik van de tool. Daarnaast ben ik ook vertrouwd met de werking van zowel IPv4 als IPv6 (en hoe die ranges worden toegewezen) door onder meer voorgaande ervaring als mod bij het afhandelen van CU-verzoeken. Ik heb ook ervaring met het omgaan met gevoelige dossiers en privacygevoelige gegevens als lid van het modkorps. Ik heb de vertrouwelijkheidsovereenkomst (zie hier) een hele tijd geleden getekend en ben de leeftijdsgrens al even gepasseerd. Tot slot ben ik goed op de hoogte van de bepalingen opgelegd door de verschillende policies (en zal ik deze immer volgen).

Aangaande alternatieve accounts: ik heb een testaccount (Daniuu Testing) en ben de beheerder van DaniuuBot en WikiportraitBot. Ik heb ook een account met de naam die ik binnen VRT gebruik (dit account is nog nooit gebruikt om inhoudelijk te bewerken en dient vooral om impersonatie te voorkomen). Tot slot heb ik er nooit echt een geheim van gemaakt dat ik in een ver verleden nog als anonieme gebruiker heb bijgedragen. De betreffende IP's zal ik aan de AC bezorgen. --Daniuu (overleg) 11 mei 2024 00:42 (CEST)[reageren]

Vragen en commentaar

Via deze weg wil ik mij kandidaat stellen voor de functie van checksuser. Ik heb als moderator 10+ jaar ervaring met het afhandelen van sokpopverzoeken, vandalismebestrijding en ik ben ook een van de moderatoren die zich bezighoudt met privacy-kwesties. Hierdoor heb ik ruime ervaring opgedaan met IP-adressen.

Privacy is een belangrijk goed, zowel van onze regulieren gebruikers, als bij gebruikers die we eigenlijk liever niet op Wiki zien. Ik ben al lang lid van het VRT-team, een privacygevoelige functie waarbij nooit sprake is geweest van enig incident. Ook heb ik in mijn dagelijkse werkzaamheden veel te maken met NDA’s en vertrouwelijke zaken, waardoor ik goed weet wat ik wel en niet mag zeggen. Beschikbaarheid is belangrijk voor de AC. Het zal niemand ontgaan zijn dat ik niet meer zo actief ben als 5 jaar geleden, maar ik weet wel altijd een gaatje te vinden om een dringend verzoek op te pakken. Dat zal als checkuser ook zo zijn. Ik heb voldoende capaciteit om de functie goed uit te voeren.

Alternatieve accounts: alleen de befaamde StroopwafelBot. Ook waren mijn eerste paar bewerkingen onder IP, maar dat is niet significant te noemen. Verder zal ik mij aan de regeling voor checkusers houden en heb ik geen conflicterende functies. Wel wil ik bij benoeming in gesprek met de AC om te kijken hoe de combi mod/CU bepaalde complianceaangelegenheden betreft WMF-beleid kan helpen oplossen, vooral door wat meer mening van de functies toe te staan.

Tot slot, ik ben inmiddels een wikidino en daarmee ouder dan 18. Heb tevens de Confidentiality agreement for nonpublic information al getekend. Natuur12 (overleg) 11 mei 2024 14:09 (CEST)[reageren]

Vragen en commentaar

Als moderator die zich het vaakst bezighoudt met het achternagaan van cross-wiki vandalen en sokpopmisbruikers, en ook op andere technische gebieden actief is, zoals het globale misbruikfilter op metawiki onderhouden waarbij vrijwel elke dag ook privacygevoelige informatie tevoorschijn komt, zou ik me ook graag kandidaat stellen.

Door mijn werkervaringen beschik ik over grondige kennis en certificering (onder andere CCNA e.d.) omtrent IP-netwerken, en zou met plezier deze kennis met andere delen en bundelen met deze functie. Ook heb ik kennis genomen met de privacy policy, en de bindende policies over het checkuser-tool, en beloof strikt aan de opgelegde reglementen te houden. Het feit dat ik in de nacht actief ben, zou ook een kleine voordeel kunnen zijn.

Alhoewel er al sterke kandidaten zijn die ook meer betrokken zijn met de community dan ik, zou ik het niet erg vinden als er eventueel meer voorkeur is voor hen, dan voor mij ;). --XXBlackburnXx (overleg) 12 mei 2024 06:57 (CEST)[reageren]