Wikipedia:Archief/Wikipedia:Coördinatie externe publiciteit/montagehal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's
Dit is een archiefpagina Gelieve onderstaande teksten NIET te wijzigen of er commentaar op te geven.

Archivering gedaan door Romaine op 9 feb 2008 23:32 (CET) na verwijdernominatie.[reageren]


Archief


Te ontwerpen; Persbericht over WikipediaNL dat iets meer te zeggen heeft dan X-aantal artikels. Voor de 50 000 artikels of een ander getal, bijvb 58 000 artikels (evenveel als Encarta NL)
Wellicht is het een idee het persbericht op te splitsen in een persbericht voor 50.000 artikelen, een voor de conferentie, en wellicht later nog een voor de hitlijst met een uitleg van een seksuoloog oid.


  • Encarta Winkler Prins 2004 heeft 58.000 artikelen
  • We zijn de grootste gratis te raadplegen Nederlandstalige encyclopedie (zijn we dat inderdaad? Ja,NL toch)
  • Conferentie eind november 2004 (wie wat waar waarom)
  • Waaruit blijkt de algehele kwaliteit
  • Hoe hoog scoort nl.Wikipedia gemiddeld bij zoekopdrachten bij Google?
  • Hitlijst??? (tegenargument: zijn te veel sex-artikelen; anderzijds mogelijk interessant om een seksuoloog hierover te interviewen)
  • WikipediaOntmoetingen (hoe vaak, waar, waarom, hoeveel deelnemers)
  • Nederlandstaligen uit vele hoeken van de wereld dragen bij (Australië, Ierland, Thailand, Verenigde Staten)

Probeersel[bewerken | brontekst bewerken]

Nog niet klaar voor publicatie[bewerken | brontekst bewerken]

NB: Alle contributies aan deze pagina zijn verondersteld vrijgegeven in het publieke domein. Dit is nodig om er voor te zorgen dat nieuws diensten dit bericht kunnen copieren en er zelfs een nieuws artikel van kunnen maken, zonder zich zorgen te hoeven maken over de GNU FDL.


Verwijder alles onder de volgende lijn alvorens het persbericht te verspreiden.



Nederlandstalige Wikipedia 50.000 Artikelen[bewerken | brontekst bewerken]

{date}, 2004 (Het Internet): De Nederlandstalige afdeling van de Wikimedia Stichting (een project om in elke taal een vrije, online encyclopedie te creeren) kondigde vandaag het 50.000 artikel aan en noemt zichzelf een goed alternatief voor commerciële encyclopedieen.

Wikipedia is er in vele talen, zo staan er op de meeste paginas ook links naar de anderstalige pagina's. De Nederstalige wikipedia begon in de zomer van 2001 en is samengesteld door vrijwilligers. Bijna 100 nieuwe artikelen worden dagelijks aan Wikipedia toegevoegd, samen met tien maal zoveel bewerkingen aan bestaande artikelen.

Over het afgelopen jaar heeft Nl-Wikipedia net als de andere talen een explosieve groei gekend groei gezien. Van de meer dan 100 verschillende talen waarin Wikipedia beschikbaar is, zijn er 14 daarvan met meer dan 10.000 artikelen (Engels: 339,000, Engels]: 339,000, Duits: 135,000, Japanes: 69,000, Frans: 50,000, Zweeds: 39,000, Pools: 37,000, Nederlands: 35,000, Spanje: 28,000, Italie: 23,000, Deens: 21,000, Esperanto: 15,000, Portugees: 14,000, Chinees: 13,000, and Hebreeuws: 10,000).

Jimmy Wales, de stichter van Wikipedia, heeft als commentaar dat "Wikipedia haar success heeft te danken aan een sterke centrale groep van hoog opgeleide en uitgesproken bijdragers van over de hele wereld die samen gemeenschaps standaarden van beschaafdheid, kwaliteit en neutraliteit handhaven.". Hij legt uit dat een van de mechanismes om te waarborgen dat de kwaliteit van het artikel hoog blijft ligt in het feit dat "deelnemers allen een oogje in het zeil houden bij de 'Recente wijzigingen' pagina. Ze bewerken elkaars werk voortdurend." Zelfs artikelen die over controversiele onderwerpen gaan kunnen via dit zelfde proces bewerkt worden. De officiële aanname van een neutraal standpunt (NPOV (Neutral Point Of View)) in artikelen is essentieel geweest in deze.

Wikipedia staat nu in de top 10 als de meest gerefereerde sites op het Internet, volgens Alexa.com. Haar populariteit is dit jaar bevestigd beide door de Prix Ars Electronica voor Digital Communities en een Webby Award voor Community (https://meta.wikimedia.org/wiki/Trophy_box ).

Wikipedia wordt in toenemende mate gebruikt als een informatie bron door studenten, journalisten en iedereen die een startpunt nodig heeft voor onderzoek. Naast traditionele encyclopedie functionaliteit is Wikipedia ook in staat om snel te reageren op recente ontwikkelingen en om informatie te voorzien bijna op het moment dat deze gebeurtenissen zich voordoen.

Dit is van onschatbare waarde voor onderwijs doeleinden, aangezien docenten en leerlingen op de hoogte moeten zijn. Wikipedia's grote aantal van diverse bijdragers en haar toewijding aan neutraliteit maakt het bijzonder betrouwbaar en onbevooroordeeld. Gezien er op Wikipedia weinig tot geen beperking is in de zin van ruimte, beoogt het ook om functies van veel specialistische encyclopedieen in haar op te nemen. Anders dan een papieren encyclopedie kan Wikipedia artikelen bevatten die een onderwerp beide op elementaire en gevorderde wijze behandelen.

Wikipedia bevat onderwerpen die niet zo uitgebreid op andere plaatsen op het Internet worden behandeld, en stelt expert schrijvers in staat om hun kennis te delen met een minimum aan inspanning. Inderdaad, Wikipedia maakt het mogelijk dat specialistisch academisch materiaal een veel grotere verspreiding geniet dan gedrukte media ooit kan bereiken.

Moderne papieren encyclopedieen moeten plaats maken voor nieuwe onderwerpen door oude de deur uit te doen. Dit is vooral waar wat betreft de wetenschappelijke en technologische onderwerpen. Wikipedia stelt een vehikelel beschikbaar waarmee een meer gebalanceerde opname van dergelijke onderwerpen onderhouden kan worden, en draagt dus materieel bij aan historische onderzoeks bronnen.

Wikipedia draait op een type wiki software genaamd MediaWiki dat iedereen toestaat om een pagina te bewerken op elk gewenst moment en wat vrijwel onmiddellijk de eigen veranderingen laat zien (wiki betekent 'vlug' in Hawaiiaans). Gebruikers bouwen op elkaars bewerkingen, werken samen, zelfs in gevoelige zaken, door middel van een neutraal standpunt. Verkeerd bewerkte paginas worden snel verbeterd door anderen. Aangezien er een historie wordt bijgehouden van alle veranderingen kunnen oude versies altijd gerefereerd worden.

Alle Wikimedia inhoud is gepubliceerd onder de voorwaarden van de GNU Free Documentation License (GFDL), die bijdragers elkaars werk laat verbeteren en bewerken gebaseerd op een principe genaamd "copyleft". Deze licensie staat ook derden het recht toe om Wikipedia inhoud te herbruiken zo lang ze datzelfde recht aan anderen toekennen. De MediaWiki software is tevens vrijelijk beschikbaar onder een soortgelijke licensie die ontworpen is voor software.

In toevoeging op Wikipedia steunt de non-profit Wikimedia Stichting (wikimediafoundation.org) ook enkele meertalige zuster projecten, o.a. Wiktionary (een woordenboek en thesaurus op wiktionary.org), Wikiquote, (een compendium van beroemde uitspraken op wikiquote.org), Wikibooks, (een e-book collectie, gericht op de behoeftes van studenten, op wikibooks.org), en Wikisource (een bibliotheek van publiek domein historische documenten en boeken op wikisource.org). Sinds de Wikimedia Stichting haar oprichting heeft ze meer dan US$50.000 bijeen gebracht om deze projecten net als wikipedia te ondersteunen. Neem een kijkje op wikimediafoundation.org/fundraising voor meer informatie.

Met het huidige tempo van bewerkingen die elke minuut van elke dag gedaan worden is het onmogelijk te voorspellen waar Wikipedia en haar zuster projecten zullen zijn over een jaar van nu. Met dank aan de GNU licensies echter is een ding zeker: de inhoud, en de software die deze dient, zullen vrij blijven.

Verdere informatie[bewerken | brontekst bewerken]

Voor vragen en interviews, neem contact op met:

{Wikipedia press contact's name}, {Language and/or region} Wikipedia press contact coordinator
Telefoon:
Email:

Jimmy Wales, Voorzitter Board of Trustees, Wikimedia Foundation (alleen Engels)
Phone: (+1)-727-527-9776
Email: jwales@wikia.com


Voor verdere achtergrond informatie, zie hier: