Wikipedia:Gebruikersnaam/Aandachtspunten aanpassing 2020

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Vanaf het begin van Wikipedia zijn de richtlijnen voor gebruikersnamen na gesprekken in de wandelgangen aangepast, en in de loop van de tijd zijn deze verworden tot regels.

Kijkend naar de aanvragen op WP:RB, en de overlegpagina van Wikipedia:Gebruikersnaam zijn er verschillende ontwikkelingen waar de huidige richtlijnen geen rekening mee houden.

SUL
sinds 2013 zijn alle accounts op de individuele projecten gekoppeld naar één universeel gebruikersaccount. Waar het in het verleden misschien nog logisch was om "onleesbare namen" te blokkeren, hebben we nu ook gebruikers die het ander schrift gebruiken, of die een andere taal spreken waardoor wij hun namen misschien niet begrijpen, maar die wel goede gebruikers zijn.
Organisatieaccounts
sinds een jaar of 10 heeft onze samenwerking met onder andere GLAM-partners een grote vlucht genomen. In Nederland denk je daarbij bijvoorbeeld aan het Tropen Instituut, het Museum Beeld en Geluid of bijvoorbeeld het Nationaal Archief. Deze instellingen hebben op Commons geverifieerde account zodat zij als rechtenhouder zelf hun bestanden kunnen uploaden, zonder de soms lange weg via OTRS te moeten bewandelen. Komt een dergelijk account eenmaal op de Nederlandstalige Wikipedia, wordt het account direct voor onbepaalde tijd geblokkeerd.
Nogmaals bedrijfs-, organisatie- of merknamen, maar nu vanuit de andere kant
indien we ook op de Nederlandstalige Wikipedia werken met geverifieerde accounts, weten we wie we tegenover ons hebben. Of iemand dus edit maakt namens een bedrijf en we daarom moeten letten op een POV, terwijl als zhij dat onder de eigen persoonsnaam doet we dat verband niet kunnen zien of aantonen. De geverifieerde account wijst een gebruiker er tevens op dat zhij edits doet uit naam van het bedrijf, en op de gevolgen van deze verantwoording die zhij draagt.