Wikipedia:Ontmoeten/Plaatsgevonden/2018

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Viering Publiekdomeindag 2018: 5 januari, Den Haag[bewerken | brontekst bewerken]

1 Januari 2018 is Publiekdomeindag, waarop wordt stilgestaan bij creatieve werken die in het publiek domein terecht komen. Op vrijdag 5 januari wordt een klein seminar georganiseerd dat hier aandacht aan besteedt. Locatie: Koninklijke Bibliotheek. Tijd: 11-16:30 uur. Meer informatie volgt.

Nieuwjaarsreceptie Wikimedia Nederland: 20 januari, Utrecht[bewerken | brontekst bewerken]

Op zaterdagmiddag 20 januari 2018 is de traditionele Wikimedia Nederland nieuwjaarsbijeenkomst. We zijn dit jaar te gast bij het Universiteitsmuseum Utrecht, in Utrecht. Er is een gevarieerd programma samengesteld. Graag nodigen wij jullie uit om hierbij aanwezig te zijn. Vooraf aanmelden is noodzakelijk i.v.m het aantal beschikbare plaatsen. Het inschrijfformulier is hier te vinden. Aanmelden kan t/m 13 januari 2018. De aanmelding is definitief wanneer je een bevestiging van WMNL hebt ontvangen.

Schrijfavond Wikipedia 26 januari, Ede[bewerken | brontekst bewerken]

Op vrijdagavond 26 januari organiseert Archief Ede een schrijfavond over Edes erfgoed in Cultura, Molenstraat 45 te Ede. Kijk op deze pagina voor meer informatie.

Nieuwjaarsbijeenkomst 2018 in België[bewerken | brontekst bewerken]

BOZAR

Op 16 februari 2018 organiseren we als Wikimedia België een nieuwjaarsbijeenkomst samen met de prijsuitreiking van de fotowedstrijd Wiki Loves Public Space. De bijeenkomst met borrel zal plaatsvinden in het klassieke gebouw van BOZAR in Brussel, naar het ontwerp van architect Victor Horta, dat sinds 1 januari 2018 publiek domein is!

Voorafgaand prijsuitreiking + borrel is er een presentatie over samenwerking tussen Wikipedia/etc en culturele instellingen (GLAM). Iedereen is welkom op bij beide delen aanwezig te zijn, maar alleen voor de prijsuitreiking, borrel, expo's en napraten is ook prima.

Zie voor meer informatie: Uitnodiging voor de nieuwjaarsbijeenkomst 2018

Hopelijk tot ziens op 16 februari!

Wikimeet: 27 maart, Utrecht[bewerken | brontekst bewerken]

Informele wikimeet

  • Wanneer: dinsdag 27 maart 2018, vroege avond (vanaf 18:30?)
  • Waar: Utrecht
  • Waarom: Gezellig!

Weer eens gewoon een informele wikimeet op 27 maart. (Betaalbaar) hapje eten, drankje - gewoon op eigen kosten. Bijna toevallig, ook de 12e verjaardag van Wikimedia Nederland. Het is vooral een gezellige mogelijkheid om weer eens bij te kletsen en collega's te ontmoeten.

De locatie plannen we nog, laat ik even afhangen van hoe groot de groep wordt. Voorkeuren/suggesties? Voeg ze toe!

Leuk, ik kom![bewerken | brontekst bewerken]

@Grijz, Husky, Paul B, Иван Ж, Henna: afspreken om 1830 in Fusto d'Oro? (Oudegracht 115) Tot morgen! Effeietsanders 26 mrt 2018 23:05 (CEST)[reageer]
Prima! Husky (overleg) 26 mrt 2018 23:07 (CEST)[reageer]
Okee, ik ben er dan. Paul B (overleg) 27 mrt 2018 01:07 (CEST)[reageer]

GenderGap edit-a-thon 8 maart in Brussel en Den Haag[bewerken | brontekst bewerken]

#WikiGap – laten we de genderkloof op internet dichten

Op Internationale Vrouwendag zullen de Permanente Vertegenwoordiging van Zweden bij de EU, Wikimedia België, Wikimedia Nederland en de Europese Vrouwenlobby gezamenlijke actie ondernemen om op het internet meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen te creëren. Neem deel aan dit drie uur durende evenement om artikelen over Wikipedia te schrijven en te bewerken op basis van informatie over vrouwenprofielen, experts en rolmodellen in de Europese politiek. Wikimedia zal je kennis laten maken met de basis van Wikipedia en hoe je kunt bewerken. De feministische blogger en activist Linnéa Claeson zal er in Brussel bij zijn om te helpen bij het schrijven en bewerken van artikelen.

#WikiGap is bedoeld om een platform te bieden voor vrijwilligers die willen bijdragen aan een gendervriendelijker internet. Tijdens het evenement zullen artikelen niet worden geschreven of bewerkt door de Permanente Vertegenwoordiging van Zweden, maar in plaats daarvan wordt dit gedaan door degenen die deelnemen aan de workshop.

Zie voor meer informatie: Uitnodiging voor de GenderGap edit-a-thon op 8 maart 2018 in Brussel en informatie over het Wikigap evenement op 8 maart in Den Haag

Edit-a-thon Amnesty International Vlaanderen op 20 mei 2018[bewerken | brontekst bewerken]

Op 20 mei 2018 organiseert Amnesty International Vlaanderen samen met Wikimedia België een edit-a-thon om samen vrouwen en/of activisten uit minderheidsgroepen te beschrijven en zo een gezicht te geven op Wikipedia. Doordat vrouwen en/of activisten uit minderheidsgroepen vaak onder de radar werken, genieten ze nog minder zichtbaarheid en erkenning dan hun mannelijke mede-activisten. Daar wil Amnesty International via hun wiki-edit-a-thon iets aan doen. En daar kunnen we jouw hulp goed bij gebruiken.

Zie de volledige uitnodiging op: Uitnodiging voor de Amnesty’s wiki-edit-a-thon in mei 2018

De Leider spreekt - NSB propagandamateriaal als bron[bewerken | brontekst bewerken]

Op donderdag 31 mei organiseert Beeld&Geluid een bijeenkomst in het kader van het Open Data project dat Netwerk Oorlogsbronnen uitvoert in samenwerking met een aantal partners komt materiaal van de Filmdienst NSB vrij als open data. Het betreft geconfisqueerd oorlogsmateriaal van de Filmdienst NSB uit de collectie van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Met een presentatie over het beschikbaar stellen van audiovisueel materiaal door Ruurd Blom en Maartje Hülsenbeck (Beeld en Geluid), een inleiding op de collectie door René Kok (NIOD), en een paneldiscussie met Frank van Vree (NIOD), Chris Vos (onderzoeker/documentairemaker), Rense Havinga (Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945), Robin te Slaa (historicus/publicist) en Jesse de Vos (Beeld en Geluid/Wikimedia).

Toegang is gratis en inschrijven kan hier

Schrijfavond in Cultura Ede[bewerken | brontekst bewerken]

Op vrijdag 1 juni is er weer een schrijfavond in Cultura Ede. We zitten vanaf 19.30 uur aan de leestafel in de hal en uiteraard is er koffie mét stroopwafel!

Kennisbijeenkomst: Erfgoed op Wikimedia[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 oktober 2018 tussen 13.00 en 17.00 uur organiseert Wikimedia Nederland samen met Tresoar een bijeenkomst om erfgoedmedewerkers te informeren over alle samenwerkingsmogelijkheden tussen Wikimedia en erfgoedinstellingen.

Tijdens deze bijeenkomst wordt aandacht geschonken aan de verschillende Wikimedia-platforms, de voorwaarden en waarom het zo belangrijk is om daar aanwezig te zijn om voor vrijgave via Wikimedia in aanmerking te komen. Hiernaast komen een paar verschillende en boeiende projecten voorbij die op eigen wijze laten zien hoe zij Wikimedia hebben ingezet en welke resultaten hiermee zijn bereikt.

Inschrijven kan via dit formulier. Deelname aan de bijeenkomst is kosteloos.

Cursus Wikipedia bewerken[bewerken | brontekst bewerken]

Op zaterdagmiddagen 13 oktober en 8 december wordt de cursus Wikipedia bewerken gegeven bij Wikimedia Nederland. Er worden presentaties gegeven over het bewerken van Wikipedia en er is ruim tijd om onder begeleiding van ervaren Wikipediabewerkers te schrijven op Wikipedia.

Deelname is kosteloos. Wel vragen we je om je vooraf te verdiepen in de handleiding en een artikel voor te bereiden: schrijf je nu in!

Wikidataverjaardag Den Haag[bewerken | brontekst bewerken]

Wikidata is opgericht in 2012 en de verjaardag wordt in 2018 op 34 plekken gevierd. Op 27 oktober vieren we de zesde Wikidataverjaardag ook in Den Haag.

Iedereen is uitgenodigd vanaf 16 uur bij de showcase van de Wiki Techstorm en daarna gaan we in de buurt gezellig borrelen. Voor de grootte van de verjaardagstaart vragen we jullie om je even in te schrijven.

Kerstborrel WMNL (Utrecht) 22 december 2018[bewerken | brontekst bewerken]

Zoals ieder jaar sluit WMNL het jaar af met een hapje en een drankje op het kantoor in Utrecht op de Wikizaterdag van 22 december. Iedereen is welkom vanaf 15.00 tot 17.00 uur om iets te nuttigen.

Meld je aan op de verenigingswiki, zodat wij de catering goed kunnen regelen.