Wikipedia:Schrijfwedstrijd/Wedstrijdreglementen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's
Schrijfwedstrijd

Overzicht alle pagina's

De reglementen mogen door eenieder gewijzigd worden, tenzij de wedstrijd of de voorbereiding daartoe aan de gang is. Wijzigingen waarover er geen overeenstemming is bereikt worden bij voorkeur pas na overleg doorgevoerd. Opmerkingen en/of suggesties kunnen op bijbehorende overlegpagina gedaan worden.

Spelregels[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Als deelnemer(s) voor 1 augustus inschreven hebben, tellen de bewerkingen van 1 augustus 0:00 CET 2024 tot 1 november 2024, 0:01 CET.
  2. Als deelnemer(s) op of na 1 augustus inschreven hebben, tellen de bewerkingen vanaf het moment van inschrijven tot 1 november 2024, 0:01 CET.
  3. De jury beoordeelt de bijdragen aan de hand van onderstaande beoordelingscriteria.
  4. De jury maakt bij het beoordelen geen onderscheid des persoons.
  5. Bijdragen van een team van twee deelnemende gebruikers worden door de jury op dezelfde wijze beoordeeld als waren ze van één deelnemer.
    Een coach mag als een soort tweede deelnemer beschouwd worden.
  6. Inschrijven voor wedstrijddeelname - alleen of in teamverband van twee gebruikers - is mogelijk vanaf 15 juli 2024, onder vermelding van het te verbeteren of aan te maken artikel en eigen gebruikersnaam/-namen;
  7. De deelnemers zijn geheel vrij in hun keuze van het artikel dat ze voor de wedstrijd willen aanmaken of verbeteren.
    Ter inspiratie: Hotlist en beginnetjes
  8. Indien een artikelonderwerp reeds ingeschreven is dan kan dit niet door een andere deelnemer gekozen worden.
  9. Wijzigen van gekozen artikelonderwerp is mogelijk tot op het laatste moment, waarbij alleen de bewerkingen na het moment van wijzigen worden meegewogen.
  10. De jury behoudt zich het recht voor om data, reglementen en dergelijke tussentijds aan te passen, in het belang van het wedstrijdverloop. Zij heeft de mogelijkheid om eventuele knelpunten op te lossen waarin niet door de spelregels is voorzien. Voorts heeft zij de mogelijkheid om een limiet betreffende het aantal inschrijvingen in te stellen.
  11. De jury en organisatie zijn uitgesloten van deelname en medewerking aan de artikelen.

Beoordelingscriteria[bewerken | brontekst bewerken]

  1. De inleiding. Deze mag niet te lang zijn maar ook niet te kort, en bevat een begrijpelijke en complete definitie van het onderwerp en een kort overzicht van het onderwerp.
  2. De indeling of structuur, waaronder de keuze voor kopjes en de alinea-indeling. De structuur is overzichtelijk, logisch en/of kent een natuurlijk verloop. Hoofdzaken worden van bijzaken onderscheiden.
  3. De inhoud. Bij een goed artikel is de inhoud gewogen, neutraal, relevant ten opzichte van het onderwerp en vooral zo compleet mogelijk. De inhoud moet voldoende zijn om het onderwerp recht te doen, aan de andere kant niet verder gaan dan noodzakelijk is: balans staat voorop. Daarnaast moet de inhoud geen zaken bevatten die duidelijk niet encyclopedisch zijn. Afbeeldingen, tabellen, sjablonen en/of grafieken worden alleen gebruikt als ze relevant zijn voor de inhoud van het artikel.
  4. De stijl. Hieronder vallen leesbaarheid, grammatica, spelling, woordgebruik en zinsbouw. Het taalgebruik is zo veel mogelijk doelgroepgericht: het Nederlands is toegankelijk voor de belangstellende, niet-gespecialiseerde lezer met een gemiddelde algemene ontwikkeling.
  5. De verifieerbaarheid. Controversiële beweringen in een artikel dienen met een bronvermelding onderbouwd te worden. De gebruikte bronnen dienen zo veel mogelijk van toepassing te zijn op het onderwerp en relevant te zijn voor het onderwerp. Een bron dient daarnaast zo betrouwbaar mogelijk te zijn. Niet het aantal bronnen is van doorslag, maar het soort bronnen. Liefst worden zo veel mogelijk secundaire i.p.v. primaire bronnen gebruikt.