Wikipedia:WikiUilen/Projectpagina/Nominaties/2015

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
  • Iedere gebruiker met minimaal 100 constructieve bewerkingen in de 12 maanden voorafgaand aan de nominatieperiode mag zijn stem uitbrengen.
  • De stemmen dient men in via de e-mailfunctie.
  • Per categorie kan een gebruiker één stem indienen. Je hoeft niet voor elke categorie een stem in te dienen.
  • Stemmen op jezelf of op een project dat je zelf gecoördineerd of opgezet hebt, is niet toegestaan.
  • Stemperiode: 18 t/m 31 december 2015

Tijdens de prijsuitreiking wordt de meest gewaardeerde bijdrage per categorie bekendgemaakt en de prijs uitgereikt. Stemmen worden niet openbaar gemaakt. Indien er minder dan tien stemmen in een categorie uitgebracht zijn, wordt de WikiUil in die categorie niet uitgereikt.

De winnaars van de WikiUilen 2015 zijn bekend gemaakt op 16 januari 2016 tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst. De gebruikers en projecten die een WikiUil ontvangen staan op Wikipedia:WikiUilen/2015.

NieuwkomerUil[bewerken | brontekst bewerken]

Nieuwe gebruikers zijn de toekomst van het project. Om hen extra welkom te heten kan deze aanmoedigingsprijs gegeven worden.

K.vliet
Al snel na de kennismaking met Wikipedia is hij gaan schrijven over de natuur in Nederland. Zowel online als offline helpt hij hard mee.
Martinomagnifico
Voor zijn werk aan het lemma Samuel Elzevier de Jongh.
Timusuke
Veel goede kleine bijdragen, waarmee hij menig artikel heeft verbeterd.

SchrijversUil[bewerken | brontekst bewerken]

Onze schrijvers zijn de kern van Wikipedia. Nieuwe artikelen zijn altijd welkom en ook het uitbreiden van artikelen moet zeker aangemoedigd worden. Het afgelopen jaar is er veel werk verzet en de auteurs verdienen het om uitgelicht te worden.

1Veertje
Honderden gemeenten in Nederland hebben van haar een artikel gekregen over de lokale monumenten. Ze probeert om alle gemeentelijke monumenten die er in Nederland zijn compleet op Wikipedia te krijgen, om zo het cultureel erfgoed volledig inzichtelijk te maken.
Andries Van den Abeele
Bijna dagelijks een goed artikel over Vlaamse geschiedenis en muziek. Naast zijn vele lemma’s ook aandacht voor de kleine geschiedenis van dorp en streek.
Atsje
Een ongelooflijk actief schrijver die alleen al over de gemeente Baarn meer dan 500 artikels heeft geschreven, en elk artikel meteen heeft voorzien van een zelfgemaakte foto.
B kimmel
Duizenden artikelen over diersoorten zijn van de hand van deze auteur. Vooral reptielen krijgen veel aandacht in de artikelen, maar ook wel eens insecten.
BoH
Schrijver van een variëteit van artikelen over geschiedenis en evolutie. Daarnaast ook auteur van artikelen over algemene begrippen uit onder andere de vakgebieden economie en geschiedenis.
MackyBeth
Schrijver van diverse artikelen over literatuur in een verscheidenheid aan vormen. Aan bod komen onder andere toneelstukken, romans, boeken en poëzie.
Madyno
Wiskunde is een belangrijk onderwerp in de artikelen van deze auteur. Aan bod komen onder andere kansberekening, algebra, meettechniek, statistiek en kunstschilders.
Mdd
Historische personen zijn het voornaamste onderwerp waar deze auteur over schrijft. Daarnaast is er aandacht voor industrie, techniek, economie en historie.
Moviefan
De naam van deze gebruiker verraadt reeds waar deze een voorliefde voor heeft om over te schrijven. Honderden films, uit heden en verleden, hebben een artikel gekregen en ook diverse acteurs komen aan bod.
MWAK
Vele uitgestorven diersoorten hebben van deze auteur een plek op Wikipedia gekregen. Honderden dinosauriërs, pterosauriërs en ichthyosauriërs hebben nu een artikel en beschrijven de soorten die meer dan 50 miljoen jaar geleden geleefd hebben.
Pimbrils
Historische kunstschilders en oude schilderijen zijn op Wikipedia de passie van deze auteur. Iedere paar dagen komt er een nieuw artikel bij, al jaren.
Renevs
China is een land met een rijke historie dat vaak het onderwerp is van de artikelen van deze auteur. Ook is er specifiek aandacht voor het zendingswerk dat er in dit land heeft plaatsgevonden door de eeuwen heen.
RJB
Duizenden artikelen over religie en verwante onderwerpen heeft deze schrijver op Wikipedia toegevoegd. Kerken, bisschoppen en kardinalen zijn er geschreven, maar af en toe ook een ander onderwerp ter afwisseling, zoals een politicus, schilderij, brug of monument.

IllustratieUil[bewerken | brontekst bewerken]

Een illustratie is belangrijk om een onderwerp goed weer te geven. Afbeeldingen verspreiden kennis die vaak niet in woorden te vatten valt. Dit werk dient zeker geïllustreerd te worden.

Arch
Tekenaar van heraldische wapens. Deze zijn vakkundig getekend en worden als illustratie gebruikt in de talloze artikelen over heraldiek.
DirkVE
Fotograaf van een uitgebreid spectrum aan afbeeldingen: bier, erfgoed en omgeving.
Erik Zachte
Fotograaf van museums en erfgoed. Zo zijn er tal van monumenten door hem op de foto gezet.
Jan Arkesteijn
Duizenden foto’s van personen en historische momenten, afkomstig uit het Nationaal Archief, zijn er geüpload op Commons. Daarnaast zijn die tevens toegevoegd aan artikelen, vaak waar er nog geen enkele afbeelding beschikbaar was.
Michiel Hendryckx
Deze fotograaf maakt mooie foto’s over erfgoed en personen. Vaak met een aparte compositie of een creatieve inslag die het geportretteerde op een eigen manier uitbeeldt.
Ronn
Fotograaf van kunst in de openbare ruimte en uploader van diverse afbeeldingen van schilderijen en historische personen. Talloze beelden en mensen hebben zo een afbeelding gekregen.

Vele vlijtige handen blijven vaak onopgemerkt. Hun werk vindt plaats in de achtergrond en ze zijn er wanneer je ze nodig hebt. Zij bekommeren zich om kleinigheden, zoals het oplossen van fouten, helpen bij moeilijke syntax, werken aan sjablonen, actualiseren, aanbrengen van opmaak en verbeteren van de taal.

112grammarpolice
Doet een tal van kleine verbeteringen, repareert tal van slordigheden en helpt andere gebruikers met de verbetering van artikelen vooruit.
Atsje
Herstelt tal van onjuiste wijzigingen, voegt foto’s toe, redigeert bestaande artikelen, voegt bronnen toe en draagt zo uitgebreid bij aan de verbetering van artikelen.
Diamantino
Laat zijn aandacht vooral uitgaan naar voetbal en breidt vooral in dat onderwerpgebied tal van artikelen uit en brengt vele verbeteringen aan.
Dqfn13
Doet veel achtergrondwerk, verbetert nieuwe artikelen, schaaft de bronvermelding bij, zorgt voor categorieën, wikificeert artikelen, verbetert taalgebruik, en houdt de neutraliteit van artikelen in het oog.
ErikvanB
Werkt hard tot diep in de nacht. Daarbij ruimt hij rommel op, verbetert artikelen, zorgt dat links verwijzen naar de juiste pagina’s en verbetert de spelling.
Hoopje
Repareert vele onjuiste wijzigingen, verbetert spelling en grammatica en doet daarnaast tal van andere redactionele wijzigingen.
Marrakech
Is gericht op feitelijke juistheid, kijkt kritisch naar bronnen en verbetert onvermoeid de spelling van artikelen.
MoiraMoira
Repareert onvermoeibaar iedere dag talloze artikelen waarin onjuiste wijzigingen gedaan zijn. Artikelen die leeggehaald worden, foutieve informatie aan is toegevoegd, die met lol bekliederd worden, of waaraan tekst is toegevoegd die de auteursrechten schenden, deze gebruiker repareert er vele.
Theobald Tiger
Tal van verbeteringen in de nauwkeurigheid, neutraliteit en bronvermelding. Hij kenmerkt zich met de herschrijving van artikelen om de stijl te verbeteren, verbetering om tekst te verduidelijken, het verbeteren van spelfouten en het verbeteren en toevoegen van links.

SamenwerkingsUil[bewerken | brontekst bewerken]

Wikipedia is een samenwerkingsproject. Samenwerking is cruciaal voor de kwaliteit van de encyclopedie. Wikipedia leeft dankzij de toewijding en betrokkenheid van haar deelnemers waar extra aandacht voor mag zijn.

Heinonlein
Zoekt sterk de dialoog met andere gebruikers om bij verschil van inzicht samen tot een oplossing te komen.
Lahbok
Speelde binnen zijn organisatie een overtuigende rol voor de donatie van 480.000 RCE-foto’s aan Wikimedia Commons.
Mathonius
Doet mee aan samenwerkingsprojecten zoals het jureren van de schrijfwedstrijd, organiseren van de themaweek Polen en ook als lid van de arbcom zet hij zich nog extra in om onenigheden uit het leven te helpen en goede samenwerking te stimuleren.
Paul Brussel
Probeert als kritisch geweten andere gebruikers tot kritisch denken te zetten en zo bij te dragen aan een betere kwaliteit van Wikipedia.
Flügel-Flitzer
Een gebruiker die tal van nieuwkomers heeft geholpen met opbouwende kritiek om zo het niveau van Wikipedia-schrijven te verhogen. Daarnaast gaat hij stevige discussies over inhoudelijk zaken niet uit de weg, waarbij hij immer beschaafd blijft.

Ook buiten het internet worden er projecten georganiseerd die voor een verrijking zorgen op Wikipedia en daarbuiten. Initiatieven die de vrije kennis beschikbaar maken, helpen Wikipedia vooruit in haar missie.

GenderGap
Wikipedia heeft relatief gezien minder artikelen over vrouwen dan over mannen en er zijn op Wikipedia veel minder vrouwen dan mannen actief. Dit wordt de GenderGap genoemd en dit project probeert deze onevenwichtigheid op Wikipedia te verminderen door het organiseren van schrijfbijeenkomsten gericht op vrouwen en het schrijven van artikelen over vrouwen die een voorname rol hebben gespeeld in de geschiedenis.
Naturalis
Het project is een samenwerkingsverband tussen Naturalis en Wikipedia, waarbij er geprobeerd wordt om meer kennis, afbeeldingen en andere media vrijgegeven te krijgen, zodat deze gebruikt kunnen worden om Wikipedia te verrijken. Tevens worden er binnen Naturalis activiteiten georganiseerd om medewerkers te leren schrijven op Wikipedia om zo hun kennis te delen.
Wiki Loves Monuments in Nederland
Sinds 2010 wordt jaarlijks in september de fotowedstrijd Wiki Loves Monuments georganiseerd die er voor gezorgd heeft dat duizenden mensen foto’s gemaakt hebben van cultureel erfgoed en deze geüpload hebben voor gebruik op Wikipedia. Daarnaast zijn er ook Wiki Takes… georganiseerd waarbij een stad bezocht werd om van veel meer lokale monumenten een foto op Wikipedia te krijgen.

WikiprojectUil[bewerken | brontekst bewerken]

Via wikiprojecten kunnen meerdere gebruikers online samenwerken om Wikipedia structureel te verbeteren. De gezamenlijke werkzaamheden en wederzijdse ondersteuning is belangrijk en vaak een grote hulp.

Wikiproject Bier
België en Nederland tellen vele bierliefhebbers die samen het biergebeuren systematisch aanpakken. Met artikels over bier in de verschillende landen weten ze de categorie gewenst bier goed gevuld te houden.
Coachingsproject
Nieuwe gebruikers kunnen hier terecht als ze graag persoonlijke begeleiding willen bij het werken op Wikipedia. Coaches helpen met het geven van advies, verbeteringen van artikelen, uitleg over de beginselen van Wikipedia en maken het voor nieuwe gebruikers makkelijker om te beginnen met bijdragen.
Erfgoedproject Inventarisatie Nederlandse gemeentelijke monumenten
Nederland telt duizenden lokale monumenten. Binnen dit project proberen de deelnemers alle gemeentelijke monumenten van Nederland compleet op Wikipedia te krijgen, zodat het cultureel erfgoed van alle Nederlandse gemeenten op Wikipedia te vinden is.
Schrijfweek Zweden
Met meer dan duizend artikels in een week het meest succesvolle schrijfproject in de geschiedenis van de Nederlandstalige Wikipedia.