Wikipedia:Wikipedia en Kennisnet/Archief 20050927

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Wikipedia:Wikipedia en Kennisnet/Archief

Brainstormen met Kennisnet: dinsdag 27 september[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdstip: 13:00u tot 15:00u. Voorstel: beginnen om 12.30 uur, zie onder.

Voorstel nieuw tijdstip! Graag zouden we het overleg van morgen wat eerder laten beginnen, van 12.30 tot 14.30 uur. Kan iedereen een half uurtje eerder?

Aanmeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Galwaygirl Overleg 29 aug 2005 00:55 (CEST)[reageren]
    1. Liever niet op een later tijdstip, ivm reizen in de spits, veel files enzo. - Galwaygirl Overleg 26 sep 2005 11:44 (CEST)[reageren]
  2. oscar 30 aug 2005 01:34 (CEST) - tijdstip??? - 13 tot 15 uur :-) - Galwaygirl Overleg 15 sep 2005 13:42 (CEST)[reageren]
  3. GerardM 22 sep 2005 16:18 (CEST)[reageren]
  4. RonaldB 22 sep 2005 17:24 (CEST)[reageren]
    1. later, dan weer vroeger; ik zie vannacht wel wat de laatste stand is RonaldB 26 sep 2005 18:37 (CEST)[reageren]
  5. ArendLammertink 26 sep 2005 10:35 (CEST)[reageren]

Te bespreken onderwerpen[bewerken | brontekst bewerken]

  • ondersteuning, m.n. juridisch, bij de oprichting van wikimedia-nl, zie ook https://nl.wikimedia.org/wiki/Hoofdpagina e.v.
  • evaluatie lopende samenwerking: Met name wat valt er te leren van het regeringsjubileum project. Hoe kan je het bij andere projecten beter doen?
  • er is een nieuwe server bij...
  • EU-subsidies
  • Met welke organisaties heeft kennisnet nog meer contacten? Zou kennisnet eventueel bereid zijn ons bij een aantal ervan te introduceren, mits er mogelijkheden zijn voor samenwerking natuurlijk. (Denk aan organisaties als de "Verdieping van Nederland", Koninklijke Bibliotheek en (verzin hier zelf maar wat). Ik zou hier graag bij aanwezig zijn. Effe iets anders 22 sep 2005 19:36 (CEST)[reageren]
  • Kennismaking Stichting Vrijschrift, Wikipedia en Kennisnet.
  • Volgende afspraak misschien eens op een avond of in een weekend. Overdag kan maar een beperkt aantal van de wikipedianen, in elk geval niet degenen met een baan.
  • ...

zou wel willen, maar kan niet...[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Effe iets anders 15 sep 2005 15:15 (CEST) - Zou evt wel op 3 oktober kunnen.[reageren]
  2. MartinD 22 sep 2005 14:39 (CEST) Helaas, kan me volgende week onmogelijk vrijmaken.[reageren]
  3. Elly 22 sep 2005 16:06 (CEST) Helaas, ik kan niet - meestal niet overdag. Als het een keer op een avond/weekend is kom ik graag. Wel een suggestie voor een bespreekpunt. Ik ben wat teleurgesteld over het regeringsjubileum project. Ik heb net Troonrede 2005 neergezet, waarin Beatrix verwijst naar het jubileum. Maar er is geen eens een algemeen artikel over op Wikipedia, althans ik kan het niet vinden. Ik beschouw het project ondere andere daarom als mislukt, de andere artikeltjes zijn onder de maat. Dat kan gebeuren en is niet erg. Mijn vraag is daarom, is het ooit geëvalueerd met Kennisnet? En met name met het oog de toekomst en andere mogelijke samenwerkingen (Woningnet, of andere kennisnet projecten), wat valt eruit te leren. Het is een suggestie voor een agendapunt, en als het aan de orde komt, zou ik het graag horen. Elly 22 sep 2005 16:06 (CEST) Gekopieerd vanuit de Kroeg. - Galwaygirl Overleg 23 sep 2005 14:41 (CEST)[reageren]

kort verslag[bewerken | brontekst bewerken]

ik was zelf een tikkie te laat maar werd niettemin tot voorzitter gebombardeerd bij binnenkomst :-S maar goed. het was een helder overleg, waarin gerardm met bloemetjes en kadoos werd vereerd, vanwege zijn grote bijdrage aan de samenwerking met kennisnet (het was oa zijn idee nl) en zijn a.s. emigratie naar italië.

naast wikipedia-gerelateerde onderwerpen kwamen ook wikimedia.nl ter sprake en eea betreffende diverse mogelijkheden om europese subsidies te verwerven. door mark werd de architectuur van wikipedia ("hoe zit dat nu met die servers en software-versies" maw) helder uiteen gezet: ook hierover volgt meer!

de notulen worden zsm vervaardigd door annemiek nederpel van kennisnet, ook ik ben benieuwd! tja, als voorzitter kun je niet veel meer dan de orde bewaren toch? ;-) oscar 28 sep 2005 00:45 (CEST)[reageren]

Notulen bijeenkomst dinsdag 27 september[bewerken | brontekst bewerken]

Aanwezig Wiki: GerardM, Galwaygirl, Oscar, RonaldB, Mark

Aanwezig Kennisnet: Jan-Bart, Annemiek, Jeroen

Aanwezig Stichting Vrijschrift: Arend Lammertink

Besproken:

Arend Lammertink van Stichting Vrijschrift is aanwezig. Deze stichting wil dat zaken met een niet eigendomsmatig karakter - zoals vrije software, vrije leermiddelen en literatuur uit het publieke domein - een vaste plaats krijgen binnen onze samenleving zodat het iedereen kan dienen. Arend is benieuwd naar een mogelijke samenwerking en aansluiting bij Wiki. Jan-Bart plant hier een aparte afspraak voor om dit uitgebreid te kunnen bespreken.

Gerard vertelt dat hij gaat emigreren naar Italië en een baan heeft bij Logos. Hij brengt ons op de hoogte van de contacten met de Universiteit van Bamberg waar men bezig is met het ontwikkelen van verschillende taaloefeningen en generieke oefenengines. Tevens geeft hij aan dat hij graag op de hoogte blijft van de Wiki/Kennisnet ontwikkelingen.

De vereniging i&i presenteert dit jaar 23/24 november haar 15e najaarsconferentie. Deze jubileum-editie staat in het teken van het feest der ontmoetingen. Ontmoetingen tussen docenten, beleidsmakers, ict-coördinatoren en specialisten van verschillende disciplines uit binnen- en buitenland, uit onderwijs of bedrijfsleven. Jan-Bart geeft aan dat hij een praatje over Wiki gaat houden op deze conferentie. Hij doet dit graag met iemand uit de Wikigemeenschap en wil vooral de praktische kant laten zien. Voorstel is om met Galwaygirl en/of Oscar echt door Wikipedia heen te klikken. Ander voorstel is om met een gezamenlijke stand op de conferentie te gaan staan. Het is alleen nog niet zeker of hier ook ruimte voor is. Jan-Bart zoekt dit uit en regelt e.e.a. met Oscar.

Jan-Bart vertelt over de huidige initiatieven:

  • Zilveren Regeringsjubileumproject Mening allen: Ondanks dat er niet veel actie werd ondernomen in Wikipedia en Wikinews, is dit project niet als mislukt te beschouwen. We hebben allemaal ervaring opgedaan met een langer lopend project en zijn nu beter voorbereid bij volgende projecten. We hebben ook gemerkt dat Wikinews veel laagdrempeliger zou moeten zijn. We wisten van tevoren dat het onderwerp zich niet zou lenen voor een stormvloed aan reacties, een “sexier” onderwerp zou het ineens veel beter kunnen doen.
  • Servers Gaat goed, is er eentje bijgekomen die apart wordt gehouden voor de logs. Is ook toegankelijker, geen developerstatus voor nodig.
  • Scholen en wiki-omgevingen Kennisnet zal beginnen met een pilot waarbij scholen en educatieve projecten gebruik kunnen maken van een wiki omgeving.
  • Wikitechniek Bezig met 2 projecten: Zilverrail (schrijven van script voor soaps m.b.v. wiki) en Make a game waarvoor een community van spelletjesontwikkelaars wordt ingericht.
  • Davindi Ook bij Davindi komt Wikipedia in beeld, zowel bij Davindi voor docenten als leerlingen komen wikipediaresultaten.
  • Websitemaker In de eerste versie van de nieuwe Websitemaker verschijnt een link naar Wikicommons. In latere versies wordt dit beter geïntegreerd.

Er is vanuit de Wikigemeenschap vraag naar samenwerking met andere organisaties. Wat kan Kennisnet hierin betekenen? Jan-Bart geeft aan dat er contact is met bijna alle onderwijsorganisaties en geeft aan dat als er wensen zijn om met een bepaalde partij te spreken, wij dit kunnen regelen. Graag aangeven via verlanglijst.

Mark geeft de groep een uitleg over de architectuur van Wikipedia. Besloten wordt om dit verhaal ook op Wikipedia te plaatsen, hetzij in een andere vorm (bijvoorbeeld een Nederlandse helppagina). Ook is het belangrijk om goed op de site te vermelden waar bugs kunnen worden gemeld.

Ronald attendeert ons op eContentplus. Doel van dit subsidieprogramma is het verbeteren van de toegankelijkheid, bruikbaarheid en exploiteerbaarheid van digitale content in Europa. Ronald geeft aan dat dit een kans is voor Kennisnet en Wiki. Jan-Bart checkt binnen Kennisnet wat wij kunnen doen of al doen en koppelt terug aan Ronald.

De vraag is of Kennisnet juridisch kan helpen bij de oprichting van Wikimedia Nederland, m.b.t. de voor- en nadelen van een stichting/vereniging. Jan-Bart geeft aan dat Kennisnet wel kan adviseren in dit proces

Tot slot een opmerking van Jan-Bart: er is bij Kennisnet altijd plek voor vergaderingen (overdag en ’s avonds).