Wikipedia:Wikipedia en Kennisnet/Archief 20051129

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Brainstormen met Kennisnet: dinsdag 29 november in de avond[bewerken | brontekst bewerken]

tijdstip[bewerken | brontekst bewerken]

herziening tijdstip?[bewerken | brontekst bewerken]

Van 18.00 uur tot 19.30 uur. Schikt dat voor iedereen?

mag ik de discussie over het tijdstip weer heropenen svp: deze bijeenkomst is -tegen de gewoonte in- op de avond gezet om elly tegemoet te komen, die overdag niet kon. maar nu elly toch niet komt is die noodzaak er niet meer. ik geef zelf verreweg de voorkeur aan de middag, zoals we altijd al deden, en stel dan ook bij deze voor, van 15-17 uur te vergaderen. schikt dat iedereen? (ik zal het ook bij kennisnet navragen btw) oscar 21 nov 2005 14:50 (CET)
Ik weet niet of ik dat wel red :S. En die voorbespreking zou ik in ieder geval wel graag houden als het kan. we kunnen zeg maar wel om 1600h beginnen met voorbespreking en alles een uur terugschuiven wat mij betreft. Effe iets anders 21 nov 2005 15:22 (CET)[reageren]
Ik moet zelfs betwijfelen of ik 1600h red... als ik t wel heb, ben ik 15.30h vrij. Dan sta ik 15.55h op zn vroegst op t station (Leiden). Hoe laat ik dan precies in Zmeer kan zijn... helaas :( Effe iets anders 21 nov 2005 21:30 (CET)[reageren]

oorspronkelijke afspraak blijft staan[bewerken | brontekst bewerken]

navragen bij kennisnet leert dat verzetten niet uitkomt: de oorspronkelijke afspraak blijft dus staan: 17:00-18:00 voorbespreking door de wikianen, van 18:00-19:30 met de kennisnet erbij. oscar 21 nov 2005 23:23 (CET)

Aanmeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Maximaal vijf aanmeldingen.

  1. Effe iets anders 30 sep 2005 22:15 (CEST) (zeer waarschijnlijk)[reageren]
    #Elly 4 okt 2005 23:47 (CEST). Definitief bevestigd vanaf 18.00 uur. per mail aan mij laten weten dat ze niet komt - Galwaygirl Overleg 13 nov 2005 00:20 (CET)[reageren]
  2. oscar 5 okt 2005 01:12 (CEST) wil dit zeker blijven volgen, het hangt een tikkie van het tijdstip af, wmb is de middag beter dan de avond...[reageren]
    1. helaas toch niet, ik trakteer de volgende keer op taart om het goed te maken ;-) oscar 29 nov 2005 18:26 (CET)
  3. RonaldB
  4. GerardM 26 okt 2005 00:38 (CEST)[reageren]
  5. Galwaygirl Overleg - uit mail begrepen dat ze komt, toch? - oscar 13 nov 2005 02:06 (CET)[reageren]
idd :-) - Galwaygirl Overleg 13 nov 2005 12:15 (CET)[reageren]

Misschien[bewerken | brontekst bewerken]

  • ...

Te bespreken onderwerpen[bewerken | brontekst bewerken]

Notulen[bewerken | brontekst bewerken]

Aanwezigen: Jan-Bart de Vreede, Effeietsanders, GerardM, RonaldB, Galwaygirl.

Afwezig: Oscar.

Besproken:

I&I-conferentie[bewerken | brontekst bewerken]

Op 23 en 24 november 2005 heeft Kennisnet samen met Wikipedianen een stand bemand op de [I&I-conferentie. Kennisnet vindt Wikipedia een mooi voorbeeld van open content, en vindt het daarom wenselijk om Wikipedia onder de aandacht te brengen van docenten. Op (gedeelten van) de conferentie waren de volgende Wikipedianen aanwezig: Effeietsanders, GerardM, RonaldB, Galwaygirl, Løde en Michiel1972.

De conferentie wordt nog even nabesproken. Effeietsanders geeft aan dat het van hem iets drukker had gemogen. Jan-Bart is het er mee eens, maar meent dat de aanwezigheid van vertegenwoordigers van Wikipedia toch genoeg indrukken en gesprekken heeft opgeleverd. Jan-Bart vond het leuk en ook nuttig. Voor Kennisnet is het heel vanzelfsprekend om op deze conferentie aanwezig te zijn, en de aanwezigheid van Wikipedia was een welkome aanvulling.

RonaldB vond het de moeite waard anno 2005 weer eens op een dergelijke conferentie rond te lopen. GerardM vond de conferentie heel rijk (qua invulling), vergeleken bij een beurs in Leuven waar hij enkele maanden geleden was.

Jan-Bart hield op de conferentie een presentatie, die werd bijgewoond door zo'n 55 mensen (goed bezocht voor een conferentie met ongeveer 250 bezoekers). Hij zette daarin uiteen wat Wikipedia is, en vertelde daar ook dat Kennisnet een project is gestart waarin wiki's "uitgeleend" worden aan allerlei groepen mensen in het onderwijs. Kennisnet heeft bij Wikia (host van Wikicities) 50 wiki's gereserveerd voor invulling door projectdeelnemers.

Er wordt nog een tijdje gesproken over een Wikipedia-vertegenwoordiging op andere beurzen en conferenties. Aan bod komen Holland Open, de HCC-dagen en FOSDEM (Henna is in onderhandeling over een zaal voor Wikipedia). Jan-Bart biedt de "Kennisnet-standtrainingsmanual" aan aan mensen die een volgende keer een Wikipedia-stand willen bemannen.

Met betrekking tot de op te richten vereniging Wikimedia Nederland bespreken Jan-Bart en RonaldB nog even dat de vereniging een duidelijke keuze moet maken met betrekking tot conferenties en beurzen; waar wil je wel en waar wil je niet staan. We zullen een doelgroep moeten bepalen en een goed plan moeten maken.

Nieuwe Kennisnet-wiki's[bewerken | brontekst bewerken]

Er komen weer een aantal nieuwe Kennisnetprojecten bij die werken op basis van wiki's:

  • Internationaal Wiki: een wiki waarin scholen over de grenzen heen werken aan gezamenlijke opdrachten en waar leerlingen in contact kunnen komen met elkaar. Denk aan "twin schools".
  • Learning circles
  • "Davindi voor Leerlingen" zou ook in een wiki-omgeving kunnen plaatsvinden
  • Een groep docenten heeft het plan opgevat om via een wiki een nieuwe scheikundemethode te schrijven.
  • Er is een plan om leerlingen een nieuwe Europese grondwet te laten schrijven.

Jan-Bart twijfelt er even aan of deze opsomming thuishoort in een vergadering met Wikipedianen. RonaldB vindt het leuk om erover te horen, de wiki-filosofie heeft enorm potentieel, en dit zijn daar voorbeelden van. De Kennisnet-wiki's worden ondersteund en begeleid door Galwaygirl, die daarvoor is ingehuurd door Kennisnet.

Bijeenkomst december/januari[bewerken | brontekst bewerken]

Er wordt besloten eind december in verband met de feestdagen geen Kennisnet/Wikipedia-bijeenkomst te houden, en de datum voor de volgende keer te zetten op 11 januari. De daaropvolgende bijeenkomst zal zijn op de laatste dinsdag van februari, de 22e dus. De tijd is nog niet bekend, die wordt vastgesteld in overleg met de deelnemers aan die bijeenkomsten.

Wikimania[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de vorige bijeenkomst is het plan ontstaan om een week na Wikimania 2006 in Boston een mini-conferentie te houden in Nederland voor de thuisblijvers. Jan-Bart heeft wat praktische zaken daaromtrent nagetrokken. Het is inderdaad mogelijk om daarvoor ruimtes in het Kennisnet-gebouw te gebruiken. Ook een stream is mogelijk. Kennisnet levert de faciliteiten, Wikimedia Nederland (i.o.) zorgt voor het programma.

Appeltaart[bewerken | brontekst bewerken]

Met algemene stemmen wordt de motie van Oscar aangenomen. Deze motie bestaat daarin, dat Oscar bij de eerstvolgende bijeenkomst van Kennisnet en Wikipedianen zal zorgdragen voor een versnapering in de vorm van een appeltaart (noot van de notulist: Met slagroom). Dit teneinde de nood, ontstaan door Oscars onverwachte afwezigheid op deze bijeenkomst, enigszins te lenigen.