Wikipedia:Wikiproject/Trivia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie WP:WPT
Wikiproject Trivia

Achtergrond

Omvang en statistieken

Hoe kan je helpen?

Deelnemers

Welkom op het Wikiproject Trivia (WPT)! Dit project stelt zichzelf ten doel de kopjes met losse informatie en feitjes in Wikipedia tegen te gaan, en de aanmaak van dergelijk kopjes zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast houdt het WPT bij om hoeveel artikelen het gaat en onder welke noemers deze kopjes bestaan.

Een van de richtlijnen van Wikipedia stelt dat de encyclopedie "niet [is] bedoeld als opbergdoos voor losse onderdelen, ook niet als die wel in een artikel zouden passen en daar te zijner tijd deel van uit zouden kunnen gaan maken". Desondanks is dit door de jaren heen in veel artikelen wel gebeurd. Dergelijke verzamelingen staan veelal onder kopjes met de titel Trivia, maar er bestaan ook andere titels. Deze verzamelingen worden vaak door een aantal eigenschappen gekenmerkt:

  • De informatie wordt lijstgewijs gepresenteerd.
  • Er is geen onderliggende samenhang; de feitjes staan los van elkaar.
  • De stukjes vallen onder een van de volgende categorieën:

Volgens de hier gebruikte terminologie is een trivia-sectie daarom een kopje met tekst die voldoet aan de criteria hierboven. Een kopje hoeft dus niet de titel Trivia te dragen om een trivia-sectie te zijn.

Er bestaat een algemene consensus dat losse informatie, zover relevant en verifieerbaar, in de lopende tekst van het artikel dient te worden verwerkt. Desondanks komen er nog steeds nieuwe trivia-secties bij, en is het tot dusver niet gelukt om dit fenomeen planmatig aan te pakken. Het WPT tracht hier verandering in te brengen en zodoende de kwaliteit van de artikelen te verbeteren.

Discussie[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel de consensus stelt dat trivia-secties zoveel mogelijk moeten worden vermeden, wordt er al ruim 15 jaar veel discussie over gevoerd. Het kan interessant zijn om de meest recente discussies terug te lezen:

Sinds 2007 wordt ook het alternatief Varia voorgesteld. Voorstanders wijzen erop dat trivia de betekenis draagt van "onbeduidende zaken", terwijl het woord varia duidt op "verscheidene zaken". Zij hopen dat het voorgestelde kopje Varia een minder "aanzuigende werking" zal hebben dan het kopje Trivia. De stemming in 2024 om de kopjes Trivia te veranderen naar Varia, heeft het niet gehaald.

Er is ook een minderheid die van mening is dat trivia-secties een waardevolle aanvulling zijn, omdat ze leuk en interessant zijn om te lezen.

Wat WPT niet is[bewerken | brontekst bewerken]

  • WPT suggereert niet dat alle trivia-secties zomaar moeten worden verwijderd. Als de informatie relevant is, is het beter dat deze slecht wordt gepresenteerd dan helemaal niet.
  • WPT stelt niet dat lijsten per se moeten worden vervangen door lopende tekst. Sommige informatie kan beter in lijstvorm worden gepresenteerd, bijvoorbeeld sportrecords.
  • WPT roept niet op tot het vervangen van de Trivia-kopjes door een alternatief (bijvoorbeeld Varia of Wetenswaardigheden).
  • WPT richt zich niet alléén op de Trivia-kopjes, maar op alle trivia-secties, ook die met andere titels.

Omvang en statistieken[bewerken | brontekst bewerken]

WPT wil graag weten hoeveel artikels trivia-secties bevatten, en onder welke noemer deze secties worden gepresenteerd. Hiervoor gebruiken we momenteel de interne zoekmachine van Wikipedia. Uitgebreidere statistieken zijn te vinden op de daartoe bestemde pagina.

Aantallen artikelen per kopje
Kopje Aanvang Actueel Link Laatst gecheckt
Trivia 19.336 19.159 link 1 mei 2024
Wetenswaardigheden 1.309 1.313 link 1 mei 2024
Varia 1.275 1.275 link 1 mei 2024
Bijzonderheden 815 793 link 1 mei 2024
Diversen 293 278 link 1 mei 2024
Wetenswaardig 121 119 link 1 mei 2024
Trivium 81 0 link 1 mei 2024
Overige informatie 79 68 link 1 mei 2024
Weetjes 47 33 link 1 mei 2024
Opmerkelijk 36 9 link 1 mei 2024
Overige wetenswaardigheden 17 1 link 1 mei 2024
Noemenswaardigheden 13 0 link 1 mei 2024
Curiosa 12 0 link 1 mei 2024
Opmerkelijke feiten 11 0 link 1 mei 2024
Overige bijzonderheden 6 0 link 1 mei 2024
Feitjes 3 0 link 1 mei 2024
Noemenswaardig 2 0 link 1 mei 2024
Varium 2 0 link 1 mei 2024
Interessante feiten 1 0 link 1 mei 2024
Overige noemenswaardigheden 1 0 link 1 mei 2024
Totaal artikelen: 23.460 23.048

Het is de bedoeling dat bovenstaande zoekresultaten blijven staan, ook als ze leeg zijn. Zo kan er van tijd tot tijd gecontroleerd worden of er geen nieuwe artikelen bijgekomen zijn.

Hoe kan je helpen?[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia-secties oplossen[bewerken | brontekst bewerken]

De essentie van het werk is simpel: de trivia-secties moeten worden nagelopen, en bewerkers moeten beoordelen hoe de informatie beter gepresenteerd kan worden. Dit kan vaak vrij simpel zijn. Voorbeelden die je kan tegenkomen zijn:

  • Secties met irrelevante, reclameachtige of anderszins ongeschikte informatie. Deze mag je verwijderen.
  • Secties en lijstjes die wel een thema of samenhang kennen. Hier valt vaak een ander kopje voor te bedenken.
  • Informatie die elders hoort in het artikel hoort te staan, dit mag je dan verplaatsen.
  • Informatie die een eigen kopje verdient. In dit geval mag je een kopje maken en de informatie hieronder plaatsen.

Lastige gevallen kunnen op de overlegpagina van het Wikiproject geplaatst worden, om meningen te vergelijken of zodat iemand anders het probleem wel kan oplossen.

Omvang bijhouden[bewerken | brontekst bewerken]

WPT werkt met zoekcategorieën en houdt bij hoeveel hits elke categorie heeft op een bepaald tijdstip. Voor deze categorieën moet om de zoveel tijd opnieuw gekeken worden hoeveel hits ze hebben. Dit kan in de tabel hierboven. Daarnaast geldt dat er categorieën kunnen bestaan die niet in deze tabel zijn opgenomen. Mocht er een missen, hetgeen waarschijnlijk het geval is, moet deze alsnog in de tabel worden toegevoegd.

Zoeken op onderwerp[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn nog vele duizenden artikelen met opsommingen van feiten onder het kopje 'Trivia' of vergelijkbare kopjes. Weet je niet waar je moet beginnen, zoek dan naar artikelen die jouw interesse hebben. Daarvoor kun je, met behulp van onderstaand zoekveld, de categorieën gebruiken. Vul het zoekveld in met: deepcategory:"categorienaam". Let erop dat 'diepe' categorieën, zoals bijvoorbeeld Biologie, Literatuur of Politiek zoveel zoekresultaten zullen geven dat je een foutmelding krijgt. Zoek dus gericht.



Je kunt ook PetScan gebruiken. Dit is een tool waarmee je zoekopdrachten kunt creëren aan de hand van formulieren die je invult.

  • In het formulier Categorieën of Categories:
    • Vul bij Taal of Language nl in als dat er niet al staat.
    • Bij Diepte of Depth geef je op hoe 'diep' PetScan moet zoeken. Een categorie heeft subcategorieën, die ook weer subcategorieën kunnen hebben, enzovoorts. Met het getal dat je hier invult, vertel je PetScan in hoeveel niveaus van categorieën gezocht moet worden. Welke waarde je moet gebruiken, hangt van je zoekopdracht af. Vul bijvoorbeeld de waarde 3 in.
    • Vul bij het tekstvak Categorieën of Categories de categorie(ën) in waar je op wil zoeken.
  • In het formulier Uitvoer of Output:
    • Zoek naar het vak Search filter. Daar vul je bijvoorbeeld in: Trivia insource:/== *Trivia *==/

Ook bij PetScan dien je er rekening mee te houden dat 'diepe' categorieën veel vragen van de tool. Wees zo specifiek mogelijk.


De tabs bovenin brengen je naar de verschillende formulieren.
De tabs bovenin brengen je naar de verschillende formulieren.

Het is niet nodig je voor dit Wikiproject aan te melden; je kan zo beginnen. Je mag je wel hieronder met drie tildes (~~~) inschrijven om aan te geven dat je meedoet, of om te laten zien dat je het project steunt.

Pagina's die met Wikipedia:Wikiproject/Trivia beginnen