Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/'Trouw; speciale uitgave voor Overijssel (verzetsblad, Hengelo-Kampen-Zwolle-Almelo-Sibculo)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


Trouw; speciale uitgave voor Overijssel
Plaats(en) van uitgave Kampen, Zwolle, Hengelo (ov.), Almelo en Sibculo
Verschijningsfrequentie Onregelmatig
Inhoud Nieuwsberichten en Opinie-artikelen
Reproductiemethode Afwisselend gestencild en gedrukt
Oplage Tussen de 5000 en 10000
Datum eerste uitgave 1 september 1944
Datum laatste uitgave 1 april 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren J.W.H. Penning J. Veldkamp K. Groot Enzerink H. de Jong
Gerelateerde kranten Trouw
Nr. in DOP van L.E. Winkel 846
Beschrijving in catalogus 376306882
Portaal  Portaalicoon   Media

Trouw; speciale uitgave voor Overijssel was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 september 1944 tot en met 1 april 1945 in Kampen, Zwolle , Hengelo (Ov.) , Almelo en Sibculo werd uitgegeven. Het blad verscheen onregelmatig in een oplage tussen de 5000 en 10000 exemplaren. Het werd afwisselend gestencild en gedrukt en de inhoud bestond voornamelijk uit nieuwsberichten en opinie-artikelen.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Trouw; speciale uitgave voor Overijssel uit lemma nr. 846 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

Toen het provinciehoofd voor Overijssel (en de kop van de Veluwe) J.W.H. Penning en de districtsleider voor Twente H. de Jong een dag na elkaar gearresteerd werden, namen J. Veldkamp (voordien provinciaalleider van Zeeland) en K. Groot Enzerink hun werk over. Na Dolle Dinsdag werd een aanvang gemaakt met de uitgave van een regionale editie, welke op onregelmatige tijden werd vervaardigd, en wel afwisselend te Hengelo, Kampen, Zwolle, Almelo en Sibculo. Daarnaast zijn enkele nummers verschenen in Enschede (zie nr. 836). Sommige nummers werden gestencild, andere gedrukt, al naar gelang de mogelijkheden. Het grote belang van Overijssel was echter gedurende de laatste oorlogswinter gelegen in het feit dat Zwolle fungeerde als knooppunt van de koeriersdienst tussen Amsterdam en het noorden. Op 15 januari 1945 werd Veldkamp te Almelo gearresteerd, hij werd kort daarop gefusilleerd te Amersfoort. Na de bevrijding verschenen plaatselijke en regionale edities te Enschede, Almelo, Zwolle, Deventer en Apeldoorn, waaruit op den duur Apeldoorn en Zwolle resulteerden.