Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/B.B.C.-nieuws; uitgave van bet bijkantoor der British Broadcasting Corporation (verzetsblad, Sneek-Workum)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


B.B.C.-nieuws; uitgave van bet bijkantoor der British Broadcasting Corporation
Plaats(en) van uitgave Sneek en Workum
Verschijningsfrequentie Aanvankelijk 2 maal per week, na juli 1944 3 maal per week
Inhoud Nieuwsberichten
Reproductiemethode Gestencild
Oplage Tussen de 300 en 5500
Datum eerste uitgave 15 juni 1943
Datum laatste uitgave 25 mei 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren E. Koopmans H.J. Lever jr H.J. Lever sr J. Lever W. Santema W. Stegenga R. Walda D.J. Brouwer
Gerelateerde kranten Frontnieuws
Nr. in DOP van L.E. Winkel 42
Beschrijving in catalogus 376301015
Portaal  Portaalicoon   Media

B.B.C.-nieuws; uitgave van bet bijkantoor der British Broadcasting Corporation was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 15 juni 1943 tot en met 25 mei 1945 in Sneek en Workum werd uitgegeven. Het blad verscheen aanvankelijk 2 maal per week, na juli 1944 3 maal per week in een oplage tussen de 300 en 5500 exemplaren. Het werd gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit nieuwsberichten.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over B.B.C.-nieuws; uitgave van bet bijkantoor der British Broadcasting Corporation uit lemma nr. 42 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

Zie: 'B.B.C.-NIEUWS werd uitgegeven door de verzetsgroep 'Lever' in Sneek. Deze groep was in 1941 opgebouwd door de nestoren van het verzet te Sneek, W. Santema en R. Walda, en samengesteld uit personen van verschillende godsdienstige gezindten. Vóór het eerste nummer verscheen, werd uitvoerig gediscussieerd over de vraag, of het uit illegaal oogpunt gewenst en verantwoord was tot de uitgave over te gaan. Men kon namelijk op het standpunt staan, dat 'goede' Nederlanders hun radiotoestel niet inleverden en dat voor de 'zwakke broeders' geen nieuws behoefde te verschijnen. De voorstanders wonnen het van de tegenstanders. De redactie werd aanvankelijk gevormd door J. Lever, W. Stegenga en E. Koopmans. Men begon in Workum. Na aldaar op verschillende adressen vertoefd te hebben, vertrok men naar Sneek. In de nacht van 16 op 17 november 1943 werd een inval gedaan bij de familie Lever, waarna het adres verplaatst werd naar Gauw, daarna weer naar Sneek. Intussen werd omstreeks begin 1944 in Heerenveen een filiaal opgericht. In oktober 1944 werd de uitgave wegens te grote risico's tijdelijk stop gezet. Reeds in november begon men echter weer in Workum. In Sneek werden de lezers tijdelijk voorzien van FRONTNIEUWS (zie nr. 186). Toen echter in januari 1945 de redacteur van dit blad werd gearresteerd, begon men onmiddellijk weer B.B.C.NIEUWS in Sneek te draaien, en werden omgekeerd de lezers van FRONTNIEUWS door de redactie van B.B.C.-NIEUWS van berichten voorzien. Het vervoer van de bladen geschiedde steeds onder politie- of KP-geleide, daar dit het kwetsbaarste punt in de organisatie was. De leiding berustte bij D.J. Brouwer, de latere leider van de groep.