Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/De Gooise koerier; dagelijks nieuwsorgaan van het Oranje-Bulletin voor Hilversum en omgeving (verzetsblad, Hilversum)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


De Gooise koerier; dagelijks nieuwsorgaan van het Oranje-Bulletin voor Hilversum en omgeving
Plaats(en) van uitgave Hilversum
Verschijningsfrequentie Dagelijks
Inhoud Nieuwsberichten
Reproductiemethode Gestencild
Oplage Tussen de 3000 en 5000
Datum eerste uitgave 15 november 1944
Datum laatste uitgave 1 mei 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren Mevr. van Uije Pieterse Ad. Marx J. Marx dhr. Montanus C. Peet W. Repko J.F. Roth H. Akkerman D.W. Stijfhoorn E. van Uije Pieterse N.G. Vlot
Gerelateerde kranten Den vaderlant ghetrouwe Ick sal handhaven Ons dagelijks nieuwsbulletin Taifoon 'Luctor et emergo' De zweepslag Het laatste nieuws Achtergrond; over principieele problemen Trouw-bulletin; Oranje boven
Nr. in DOP van L.E. Winkel 215
Beschrijving in catalogus 37630281X
Portaal  Portaalicoon   Media

De Gooise koerier; dagelijks nieuwsorgaan van het Oranje-Bulletin voor Hilversum en omgeving was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 15 november 1944 tot en met 1 mei 1945 in Hilversum werd uitgegeven. Het blad verscheen dagelijks in een oplage tussen de 3000 en 5000 exemplaren. Het werd gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit nieuwsberichten.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over De Gooise koerier; dagelijks nieuwsorgaan van het Oranje-Bulletin voor Hilversum en omgeving uit lemma nr. 215 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

In oktober 1944 werd aan N.G. Vlot door de Binnenlandse Strijdkrachten opgedragen de dagelijks verschijnende nieuwsbladen in het Gooi te coördineren om aldus de eendracht der illegaliteit te demonstreren. Tevens werden hiermee een aanzienlijke beperking van risico's en een papierbesparing beoogd. Het resultaat was de verschijning van DE GOOISE KOERIER. Bij de uitgave waren aangesloten: ONS DAGELIJKS NIEUWSBULLETIN (zie nr. 568), 'LUCTOR ET EMERGO' (zie nr. 385) en DEN VADERLANT GHETROUWE (zie nr. 901). Een bijzonderheid van de organisatie was de speciale stencildienst welke voor andere bladen stencilde, niet alleen voor de (via Vlot) nauw verwante JE MAINTIENDRAI-groep, maar ook tijdelijk voor bladen in nood of met technische moeilijkheden: TAIFOON (nr. 799), het TROUW-BULLETIN (nr. 850), HET LAATSTE NIEUWS (nr. 344) en ACHTERGROND (nr. 6). Redacteuren van DE GOOISE KOERIER waren aanvankelijk W. Repko, D. Stijfhoorn en J.F. Roth. Technisch leider werd Ad. Marx. Deze trok zich eind oktober 1944 terug om zich geheel aan ICK SAL HANDHAVEN (zie nr. 245) te kunnen wijden. Na enige tijd dreigde de uitgave door allerlei moeilijkheden spaak te lopen en werden de zaken overgenomen door de medewerkers van ICK SAL HANDHAVEN. Er werd een praktisch werkschema opgezet: E. van Uije Pieterse kreeg de supervisie, W. Repko, D. Stijfhoorn, Ad. en J. Marx, C. Peet en Montanus vormden de redactionele en druktechnische leiding. Op 1 januari 1945 werd tengevolge van verraad een vergadering ten huize van Van Uije Pieterse overvallen, waarbij o.m. Repko en Stijfhoorn gearresteerd werden. Na zes weken keerden zij terug. Er werden nu drie draaiadressen ingericht. Op 28 maart 1945 werd een inval gedaan in de woning van Stijfhoorn, waarbij hij werd gearresteerd. Dezelfde dag werden mevr. van Uije Pieterse en Marx gearresteerd. De groep was inmiddels in twee secties gesplitst, ten einde door decentralisatie te trachten het risico te beperken. Sectie I werd door Peet geleid, sectie II door Roth. In zijn sectie zette Peet het werk voort met behulp van H. Akkerman. Na veertien dagen werd een nieuwe inval gedaan, waarbij de laatste werd gearresteerd. Peet ging nu geheel alleen verder, weliswaar werd de oplage iets kleiner, maar het blad bleef toch dagelijks verschijnen. Nog twee maal deed de Feldgendarmerie een inval; hoewel zij hierbij langzamerhand alle onmisbare materialen en machines in beslag genomen hadden, mocht het de Duitsers niet gelukken DE GOOISE KOERIER uit te schakelen. Ten huize van een vriend en met diens hulp bleef Peet DE GOOISE KOERIER en bovendien nog DE ZWEEPSLAG (zie nr. 1125) uitgeven tot de bevrijding. De arrestanten die inmiddels ter dood veroordeeld waren, werden kort voor de Duitse capitulatie vrijgelaten. Na de bevrijding werd de uitgave opgenomen in de combinatie GOOISE KLANKEN.