Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/De vrije bazuin (verzetsblad, Nieuwheten)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes

De vrije bazuin
Plaats(en) van uitgave Nieuwheten
Verschijningsfrequentie 2 maal per week
Inhoud Algemene artikelen en Nieuwsberichten
Reproductiemethode Gestencild
Oplage Tussen de 1000 en 1000
Datum eerste uitgave 1 september 1944
Datum laatste uitgave 1 oktober 1944
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren B. Aa J. Kars T. Loggers B. Muys J.G. Smits G.J. Veldhuis W.A. Albers Th. Vlierhuis F.X.J. Fuchsthaller J. van Hoof
Gerelateerde kranten De vrije stem De bazuinstoot Je maintiendrai Nieuwsblad voor Midden-Salland Ik zal handhaven V.O.D.; voorlichtingsdienst van 'Je Maintiendrai'
Nr. in DOP van L.E. Winkel 1000
Beschrijving in catalogus 37630801X
Portaal  Portaalicoon   Media

De vrije bazuin was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 september 1944 tot en met 1 oktober 1944 in Nieuwheten werd uitgegeven. Het blad verscheen 2 maal per week in een oplage van 1000 exemplaren. Het werd gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit algemene artikelen en nieuwsberichten.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over De vrije bazuin uit lemma nr. 1000 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

De redacteur van de NIEUWE RAALTER COURANT G.J. Veldhuis gebruikte deze functie na de bezetting van Nederland als dekmantel voor het verrichten van illegale journalistiek. Na het verbod van de Nederlandsche Unie behoorde hij tot diegenen, die het werk ondergronds voortzetten en na de verschijning van JE MAINTIENDRAI (zie nr. 270) en DE VRIJE NIEUWSCENTRALE (nr. 932) verschafte hij ten behoeve van deze uitgaven veel inside-information, o.a. de teksten der 'Persnoten voor de redacties'. Voorjaar 1943 begon Veldhuis tevens de uitgave van een eigen blad, DE VRIJE STEM (zie nr. 1042). Vaste medewerkers hieraan waren W.A. Albers, Th. Vlierhuis, J. Kars en B. Aa. In september 1944 deed de Sipo een inval in de drukkerij van Veldhuis' vader in Ommen, waar DE VRIJE STEM werd gedrukt, en ook allerlei andere drukwerken werden vervaardigd (valse Ausweise, bonkaarten, JE MAINTIENDRAI). De gezochten wisten te ontkomen, maar een lid van het personeel en twee broers van Veldhuis werden als gijzelaars gevangen genomen en zwaar verhoord. Het was nu uiteraard te gevaarlijk geworden om het blad in dezelfde vorm verder te laten verschijnen; door bemiddeling van de leiding van de plaatselijke illegaliteit werd de uitgave gecombineerd met DE BAZUINSTOOT, een uitgave van de onderwijzer J.G. Smits te Nieuwheten (nr. 38) en werd de titel gewijzigd in DE VRIJE BAZUIN. Het blad werd nu gestencild ten huize van F.X.J. Fuchsthaller te Okkenbroek. Verdere medewerkers waren thans bovendien de architect T. Loggers en B. Muys. Toen de drukkerij in Ommen begin oktober door de Sipo met een dynamietlading werd opgeblazen, werd de uitgave van DE VRIJE BAZUIN gestaakt. Met medewerking van J. van Hoof, ook een door de Sipo gezochte onderduiker, ging Veldhuis verder met het blad onder de titel NIEUWSBLAD VOOR MIDDEN-SALLAND (zie nr. 514). Daar de uitgevers nu als onderduikers veel tijd hadden, werd de frequentie van drie maal per week verhoogd tot dagelijks. J. Kars, die naar Slagharen was gevlucht, ging daar beginnen met een blad IK ZAL HANDHAVEN (zie nr. 249). Na de bevrijding werden deze laatste twee uitgaven gecombineerd voortgezet als NIEUWSBLAD VOOR SALLAND; 'ik zal handhaven'.