Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/De wacht (verzetsblad, Rotterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


De wacht
Plaats(en) van uitgave Rotterdam
Inhoud Algemene artikelen en Nieuwsberichten
Reproductiemethode Gestencild
Oplage Tussen de 800 en 5000
Datum eerste uitgave 1 augustus 1943
Datum laatste uitgave 15 mei 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren B. Knuppen F.J. Kranenburg C. van Leen H. Oudwater W. Pijpers J. Rivier Chr. Roemer F. Roemer B. Blom L. Slaghekke A. Slee H. Albers A. van Vlijmen P. van Vlijmen G. Bosch H. Dams J. van Dun mevr. van Eersel dhr. van Efferen W. Hartman J. Jansen Th. Jochems
Gerelateerde kranten De vrije pers
Nr. in DOP van L.E. Winkel 1088
Beschrijving in catalogus 376299614
Portaal  Portaalicoon   Media

De wacht was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 augustus 1943 tot en met 15 mei 1945 in Rotterdam werd uitgegeven. Het blad verscheen in een oplage tussen de 800 en 5000 exemplaren. Het werd gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit algemene artikelen en nieuwsberichten.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over De wacht uit lemma nr. 1088 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

Het Sint Franciscus ziekenhuis had de beschikking over een speciale reddingsbrigade - in hoofdzaak gevormd door padvinders- welke officieel door de Duitsers verboden was. Deze brigade stond dag en nacht klaar om bij eventueel dreigend gevaar direct hulp te bieden. Een van deze jongelui, W. Pijpers, had al sedert 1941, toen hij als propagandist deelnam aan de Nederlandsche Unie, contact met VRIJ NEDERLAND. Na de inlevering van de radiotoestellen nam hij wegens de schaarste aan betrouwbare berichten te Rotterdam het initiatief tot de uitgave van een plaatselijk nieuwsorgaan. Het ketelhuis van het genoemde ziekenhuis was hiervoor de aangewezen plaats; hij bracht radio en stencilmachine mee en het eerste nummer van DE WACHT kwam onder de ogen van het Rotterdamse publiek. De leeuw, het symbool van de Nederlandsche Unie, werd in de kop van het blad afgebeeld. Medewerkers waren: J. van Dun, H. Albers, mr. F.J. Kranenburg, mr. B. Knuppen, J. Jansen, C. van Leen, A. van Vlijmen, P. van Vlijmen, mevr. van Eersel, mej. L. Slaghekke, familie Mook, J. Rivier, mej. B. Blom en mej. A. Slee. In oktober 1944 deed de Landwacht een inval in het ziekenhuis; als gevolg hiervan werden twaalf personen gearresteerd, o.a. de commandant van de brigade Chr. Roemer; deze werd erg mishandeld. Enkele dagen nadien, 's avonds om half acht, werden de gevangenen door de KP uit het hoofdbureau van politie ontzet. Een der verspreiders, Van Efferen, moest echter achterblijven, daar de sleutel van zijn cel niet te vinden was. Hij werd de volgende ochtend aan het Doelwater tegelijk met twee marechaussees van de dienst gefusilleerd. Wegens een inval en huiszoeking bij Pijpers vond deze het voorlopig veiliger de naam van het blad tijdelijk te wijzigen in BULLETIN? (zie nr. 98). Met Kerstmis 1944 kwam het blad weer onder de oude titel uit. Het nieuws werd toen niet meer opgenomen, daar hiervoor de gemeenschappelijke uitgave DE VRIJE PERS was opgericht (zie nr. 1033). Op 29 januari 1945 deed de Duitse politie opnieuw een inval waarbij W. Hartman, G. Bosch en H. Oudwater werden gegrepen. Nog diezelfde dag ging Pijpers met H. Dams, F. Roemer en Th. Jochems, die toevallig de dans ontsprongen waren, verder in een naast een politiebureau gelegen schoolgebouw in Rotterdam-West. Op 8 maart 1945 werden de drie gearresteerden op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd als represaille voor de aanslag op Rauter. In de ochtend van de vijfde mei werden Pijpers en zijn drie medewerkers nog op straat gearresteerd en een volle dag op een schip gevangen gehouden. Toen was het gevaar definitief geweken.