Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Hier is Londen (verzetsblad, Den Haag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


Hier is Londen
Plaats(en) van uitgave 's-gravenhage
Verschijningsfrequentie Dagelijks
Inhoud Nieuwsberichten
Reproductiemethode Aanvankelijk met de hand geschreven, later tot september 1944 getypt, daarna gestencild
Oplage Tussen de 10 en 400
Datum eerste uitgave 6 juni 1944
Datum laatste uitgave 7 mei 1945
Taal Nederlands
Nr. in DOP van L.E. Winkel 233
Beschrijving in catalogus 376300116
Portaal  Portaalicoon   Media

Hier is Londen was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 6 juni 1944 tot en met 7 mei 1945 in 's-Gravenhage werd uitgegeven. Het blad verscheen dagelijks in een oplage tussen de 10 en 400 exemplaren. Het werd aanvankelijk met de hand geschreven, later tot september 1944 getypt, daarna gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit nieuwsberichten.

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Hier is Londen uit lemma nr. 233 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

In het 'Valkenhuis', het materieelmagazijn van het ministerie van Financiën te 's-Gravenhage, beijverde een aantal ambtenaren zich de Duitse maatregelen zoveel mogelijk te saboteren. Zo hadden zij b.v. tussen de pakken drukwerk behalve onderduikers en koperen gewichten van de belastingdienst ook een twintigtal radiotoestellen verborgen. Daardoor kwamen zij op het idee een geheime Juisterpost in te richten, welke aan het oog onttrokken werd door een schot, dat was vervaardigd van losse ruggen van Staatsbladen, zodat het geheel de indruk gaf van een reeks boekbanden op planken. Aanvankelijk werden de berichten ten eigen nutte opgevangen; spoedig echter ging men het gehoorde vermenigvuldigen; eerst werd het nieuws geschreven, toen getypt en vervolgens gestencild. Toen in november 1944 de elektrische stroom werd afgesneden, gebruikte men een kristalontvanger. Tot de in het geheim ingewijde instellingen die dagelijks hun quantum exemplaren kwamen afhalen, behoorde ook de Algemene Landsdrukkerij.