Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Katinpers (verzetsblad, Heemstede)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


Katinpers
Plaats(en) van uitgave Heemstede
Verschijningsfrequentie Dagelijks
Inhoud Algemene artikelen en Nieuwsberichten
Reproductiemethode Aanvankelijk getypt, vanaf medio januari 1945 gestencild
Datum eerste uitgave 1 augustus 1943
Datum laatste uitgave 1 mei 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren F. Armand Nieveen van Dijkum
Nr. in DOP van L.E. Winkel 287
Beschrijving in catalogus 376303255
Portaal  Portaalicoon   Media

Katinpers was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 augustus 1943 tot en met 1 mei 1945 in Heemstede werd uitgegeven. Het blad verscheen dagelijks. Het werd aanvankelijk getypt, vanaf medio januari 1945 gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit algemene artikelen en nieuwsberichten.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Katinpers uit lemma nr. 287 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

F. Armand Nieveen van Dijkum had reeds in 1937 de organisatie 'Broederschap Ridders van Christus' tot hulpverlening aan vluchtelingen uit Oost-Europa opgericht. Ook gedurende de bezetting zette hij deze actie, thans illegaal, voort. Onmiddellijk na het bevel tot inlevering van radiotoestellen begon hij met behulp van zijn gezinsleden de uitgave van KATINPERS, een niet alleen tot katholieken gerichte publikatie hoewel Katin een afkorting was van Katholieke Informatiedienst.