Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Klaroen der bevrijding (verzetsblad, Enkhuizen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


Klaroen der bevrijding
Plaats(en) van uitgave Enkhuizen
Verschijningsfrequentie Aanvankelijk wekelijks, vanaf eind september 1944 dagelijks
Inhoud Nieuwsberichten
Reproductiemethode Gestencild
Oplage Tussen de 300 en 3000
Datum eerste uitgave 13 november 1943
Datum laatste uitgave 21 december 1944
Taal Nederlands
Gerelateerde kranten Eendracht maeckt maght Trouw; 'Wat het getij ook doet, houdt goeden moed'. Speciale uitgave voor West-Friesland [I]
Nr. in DOP van L.E. Winkel 293
Beschrijving in catalogus 37630331X
Portaal  Portaalicoon   Media

Klaroen der bevrijding was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 13 november 1943 tot en met 21 december 1944 in Enkhuizen werd uitgegeven. Het blad verscheen aanvankelijk wekelijks, vanaf eind september 1944 dagelijks in een oplage tussen de 300 en 3000 exemplaren. Het werd gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit nieuwsberichten.

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Klaroen der bevrijding uit lemma nr. 293 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

Aanvankelijk was dit nieuwsweekbericht het informatie-orgaan van het LO-LKP-district Enkhuizen. Men onderhield nauw contact met TROUW; de nummers van de KLAROEN werden dan ook tezamen met die van TROUW aan de lezers ter hand gesteld. Begin december 1944 scheidden enige medewerkers zich af omdat naar hun mening de rechtse politieke en godsdienstige opvatting te veel naar voren werd gebracht. Zij richtten een neutraal blad op: EENDRACHT MAECKT MACHT (zie nr. 156). Inmiddels was men in Hoorn begonnen met de uitgave van TROUW. Dit blad kwam ook in Enkhuizen. Daarom werd een fusie aangegaan en hield de KLAROEN 21 december 1944 op te verschijnen. Er werd voor de lezers van de KLAROEN een niet politieke TROUW-editie vervaardigd (zie TROUW; speciale uitgave voor West-Friesland, nr. 853). Na enige maanden werd het heimwee naar de KLAROEN zo groot, dat men op 21 april 1945 weer de oude titel aannam.