Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Klein maar dapper (verzetsblad, Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


Klein maar dapper
Plaats(en) van uitgave Amsterdam
Verschijningsfrequentie Maandelijks
Inhoud Algemene artikelen en Nieuwsberichten
Reproductiemethode Aanvankelijk getypt, vanaf 194? gestencild
Oplage Tussen de 50 en 10000
Datum eerste uitgave 1 december 1941
Datum laatste uitgave 1 mei 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren B. Krommendijk J. Plet C. Brink P. Dijk M.G. Emeis jr. D. van der Grift
Nr. in DOP van L.E. Winkel 296
Beschrijving in catalogus 37631219X
Portaal  Portaalicoon   Media

Klein maar dapper was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 december 1941 tot en met 1 mei 1945 in Amsterdam werd uitgegeven. Het blad verscheen maandelijks in een oplage tussen de 50 en 10000 exemplaren. Het werd aanvankelijk getypt, vanaf 194? gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit algemene artikelen en nieuwsberichten.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Klein maar dapper uit lemma nr. 296 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

Aanvankelijk opgericht zonder andere pretentie dan mee te doen aan het verzet, veranderde het karakter van KLEIN MAAR DAPPER in de loop van 1944; de inhoud werd toen gedeeltelijk gewijd aan sociale en sociaal-economische voorlichting op christelijk-nationale basis; een voorlichting welke volgens de redactie van KLEIN MAAR DAPPER aan TROUW ontbrak. Ook werd elke week een meditatie opgenomen. Het blad werd geleid door J. Plet. C. Brink schreef artikelen over sociale onderwerpen, D. van der Grift over buitenlands-politieke aangelegenheden; M.G. Emeis jr. was nieuwsredacteur; B. Krommendijk en P. Dijk zorgden voor opname van het nieuws. Na de bevrijding werd de uitgave, aanvankelijk als christelijk cultureel en sociaal dagblad, later als weekblad, onder de titel NIEUW NEDERLAND voortgezet.